Planiraju osposobiti praktikum i obnoviti vinogradarsku kuću

Župan Tomašević u posjetu Poljoprivredno-prehrambenoj školi u Požegi
(FOTO: Aleksandar Grlić)

21.02.2014. | Aleksandar Grlić
Pregleda: 9958

"Poljoprivredno-prehrambena škola je bitna za razvoj županije u cijelosti. Očekujem da će tako i biti u budućnosti. Moramo vratiti sjaj školi jer mi smo poljoprivredna županija", rekao je Alojz Tomašević, požeško-slavonski župan prilikom posjeta ovoj obrazobnoj instituciji u Požegi. Poljoprivredna škola, nakon realizacije plastenika vrijednog 129.000 eura, planira niz projekata u kojima očekuje pomoć Županije i njezine razvojne agencije. Planovi uključuju širenje vinograda, uređenje vinogradarske kuće, obrazovanje odraslih, povećanje proizvodnje cvijeća, izradu strategije stočarske proizvodnje...



- Mesari sada praktičnu nastavu imaju u Papuku. Tamo se više ne radi prerada i oni kroz tri godine to ne prođu. Nužno nam je da imamo svoj praktikum. Projekt je izrađen i čekamo natječaj. Zgradu imamo, znači potrebno nam je oko 250.000 kuna za adaptaciju. Taj praktikum bi pokrivao i neka druga zanimanja poput agroturističkih tehničara koji bi tamo imali sate kuharstva - najavila je ravnateljica Poljoprivredno-prehrambene škole Marija Grgić.


Obnova voćnjaka je u planu, kao i izgradnja praktikuma za preradu voća i agrokemijskog laboratorija u kojemu bi se trebale vršiti analize poštivanja nitratnih direktiva, vode, nutrijenata u namirnicama.




- Jedan voćnjak jabuka je na izdisaju. Drugi je u funkciji, tako da nemamo problema sa sirovinom. Stari bismo iskoristili za nove kulture. Išli bismo na raznolikost: bobičasto i grmoliko voće. Cilj je da učenici što više nauče u suvremenim uvjetima, da se upoznaju s obranom od tuče i navodnjavanjem. To će zahtijevati daljnje projekte. Župan se zainteresirao za obnovu vinogradarske kuće koja služi za praktičnu nastavu u vinogradu udaljenom 4 kilometra. Ona je sada u lošem stanju. Nadamo se pomoći ostalih škola, a problem nam je i cesta do vinograda. Dobili smo neke naznake da će se to riješiti - nastavlja ravnateljica.

- Razgovarali smo s regionalnom razvojnom agencijom. Postoji interes proizvođača voća i povrća. Napravili smo sažetak projekta u koji je uključena hladnjača, agrokemijski laboratorij i procesni praktikum. Škola ima vlastito zemljište. Slijedi razgovor s našim proizvođačima, što ih zanima i kako im možemo tim laboratorijem i praktikumom pomoći da ostvare svoje potrebe, a da to ujedno posluži edukaciji učenika i odraslih osoba kroz cjeloživotno učenje.



Župan Tomašević i njegov zamjenik Ferdinand Troha obišli su školu, voćnjak, radionice i ratarske površine. Kod financiranja projekata, škola i župan vide šansu u EU fondovima. Mesari su jedino deficitarno zanimanje koje obrazuje Poljoprivredno-prehrambena škola pa je nužno i otvaranje novih radnih mjesta kako bi se stvorila potreba za ostalim zanimanjima.

- Moramo ljudima srednje dobi otvoriti poglede, uvjeriti roditelje da njihova djeca znaju ponekad i više od njih. Odrasli u naših 277 naselja bi trebali doći u školu kako bi sebi pomogli. Trebamo pisati programe i projekte. Preko 11 milijardi eura je pripremljeno za Hrvatsku do 2020. godine i isključivo na nama je kako ćemo ih iskoristiti. Ne postoji niti bogati Nijemac niti Amerikanac koji će riješiti naše probleme, nego jedino mi. Poveznica gospodarstva i školstva je naša obveza - ustvrdio je Tomašević.



Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Jeste li zadovoljni rezultatima Izbora?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI