Još ništa od dvorane, gimnazijalci tjelesni rade u hodniku

Nastava tjelesnog odgoja održava se ispred atomskog skloništa
(FOTO: Lidija Galić)

20.02.2014. | Lidija Galić
Pregleda: 11805

Kad se u rujnu 2009. godine požeška Gimnazija  useljavala u nove prostore pompozno se najavljivalo da je riječ o najsuvremenijoj školi u Hrvatskoj, i što je najvažnije, školi po mjeri učenika. Uz otvaranje nove zgrade trebao je biti položen i kamen temeljac za trodjelnu sportsku dvoranu koja bi bila na ponos ne samo škole, već i cijelog grada.

Gotovo pet godina kasnije, unatoč tome što su temelji za dvoranu već iskopani, a spremna je i projektna dokumentacija te ishodovana građevinska dozvola na mjestu dvorane je blato i parkiralište za automobile.




Nastava tjelesnog odgoja se održava ispred atomskog skloništa u podrumu škole.


- Program smo u suradnji sa savjetnikom srezali za oko trideset posto. Dajemo sve od sebe kako bi pružili našim učenicima mogućnost da nastavu tjelesnog odgoja odrade što bolje i kvalitetnije u, nažalost, ovakvim uvjetima. Do sada smo dio nastave odrađivali na otvorenom, na Starom gradu te u dvorani Katoličke škole. Sad smo ostali i bez toga. Baš danas kolege uređuju tavanski prostor škole gdje ćemo održavati nastavu dok ne dođe ljepše vrijeme - kaže prof. Matija Vukušić. Pojašnjava da unatoč svemu najveći dio zacrtanog programa ipak odrade.

- U hodniku u kojem smo sada možemo raditi plesove, dio programa iz gimnastike, borilačke vještine, ali samo padove i vježbe snage. Budući da nema prozora već nakon trećeg školskog sata ovdje postaje užasno zagušljivo - prepričava Vukušić.



Dodaje da pokušavaju pronaći alternativna rješenja, primjerice, u Grabriku.

Vukušić kaže da su problema oko  dvorane bili svjesni od početka, ali ni sanjali nisu da će do izgradnje nove dvorane proći toliko vremena.

- Sve je bilo spremno za početak izgradnje nove dvorane. Najprije se kod iskapanja temelja naišlo na arheološke iskopine te smo morali raditi preprojektiranje. I to smo napravili, a onda je došla sjednica Sabora na kojoj je kod donošenja proračuna za 2012. izglasano da se odrade samo već započeti projekti dok za ostale, a time i našu dvoranu, nema novca - pojašnjava Pavle Bucić, ravnatelj škole. Izgradnja dvorane, čija se vrijednost procjenjuje na oko 15 milijuna kuna trebala je, naime, biti financirana iz državnog proračuna.

I dok su profesori tjelesne kulture svjesni da će do izgradnje nove dvorane najvjerojatnije iz škole izaći još čitava jedna generacija gimnazijalaca nešto je optimističniji župan Alojz Tomašević. Kaže da su u prosincu prošle godine u Ministarstvu znanosti, obrazovanja i sporta aktualizirali problem sportske dvorane uz požešku Gimnaziju te da je ona uvrštena na listu prioritetnih projekata. Ministarstvo će ovaj projekt kandidirati prem EU fondovima.

Do tada će oči lokalne vlasti i vodstva škole biti uprte prema ministarstvu i europskom novcu, a učenika i profesora "tjelesnjaka" prema nebu i okolnim dvoranama ili barem prema gimnazijskom tavanu kao spasonosnom rješenju u prijelaznom periodu koje, vjeruju, neće trajati dodatnih pet godina.



Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Koje je vaše mišljenje o euru godinu dana nakon uvođenja?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI