Mato i Petar osvojili najviše bodova, nadaju se državnom natjecanju

Mato Manović i Petar Antolović
(FOTO: Lidija Galić)

18.02.2014. | Lidija Galić
Pregleda: 14269

Mato Manović i Petar Antolović najbolji su matematičari u Požeško-slavonskoj županiji. To potvrđuju rezultati koje su ostvarili na danas održanom županijskom natjecanju iz matematike. Domaćin je bila požeška Gimnazija.



Mato je učenik četvrtog razreda požeške Gimnazije i osvojio je 40 bodova u A varijanti.





- Zadaci su bili prosječne težine. Malo sam kiksao na jednom zadatku, ali ovo će mi biti dovoljno za državno natjecanje na kojem sam sudjelovao već pet puta do sada. U osnovnoj sam školi bio državni prvak, a lani sam bio treći – kaže Mato. Dodaje da matematiku voli jer se ne treba učiti već je dovoljno razmišljati.

Petar Antolović prvo je mjesto osvojio u B varijanti. Učenik je četvrtog razreda Tehničke škole, smjer tehničar za računalstvo. Ističe da je za njegovu strast prema matematici zaslužan prof. Radojica Popović.



- U prva smo dva razreda s profesorom imali puno motivacijskih razgovora na nastavi. Subotom smo dolazili na matematičku grupu, a uz njegove sam savjete stvorio mnoge vrijedne navike – prepričava Petar koji osim što je izvrstan matematičar odličan je i nogometaš.

Pripremao se s mentoricom prof. Marijom Bošnjak, a iako smatra da je zadatke na natjecanju mogao bolje riješiti zadovoljan je postignutim.

- Na treninzima u NK Slavoniji me zovu Pitagora. Uz dobar raspored sve se stigne, a smatram da sport i matematika idu zajedno jer uz pomoć sporta možemo napredovati i u matematici – kaže Petar koji planira upisati Fakultet elektrotehnike i računarstva, strojarstvo ili Prirodoslovno-matematički fakultet.

Da će mu matematika biti životni poziv već sada zna i Darko Miličević, učenik četvrtog razreda pleterničke OŠ fra Kaje Adžića. On je na današnjem natjecanju osvojio prvo mjesto među učenicima četvrtih razreda osnovnih škola.



- Volim matematiku jer je lagana i interesantna. Najviše volim rješavati zadatke i kad uspijem doći do pravog rezultata. Drugi mi je zadatak danas bio malo težak, ali zadovoljan sam jer sam prvi put na natjecanju i osvojio sam prvo mjesto – kaže Darko dodajući da je ljubav prema matematici naslijedio od tate.

- Matematičari su poznati po svojoj skromnosti jer njima ne treba samohvalisanje. To povijest pokazuje. Ne dopustite da vam netko soli pamet jer ste pametni – poručio je mladim matematičarima prof. Radojica Popović, savjetnik za matematiku i predsjednik Hrvatskog matematičkog društva županije.

- Matematika ima povijesnu ulogu jer je ona prva sebe odredila u natjecateljskom smislu. Prije pune 54 godine održana je prva međunarodna matematička olimpijada. Hrvatska u svijetu u matematici kotira vrlo što potvrđuje podatak da smo se lani od gotovo sto zemalja plasirali među prvih trideset – kaže Radojica podsjećajući je učenik Mato Manović član matematičke reprezentacije Hrvatske na srednjoeurposkoj olimpijadi te da je Požega i u prošlosti imala olimpijce poput Krune Kovača, Domagoja Kovačevića i Dalibora Tužinskog.



Nagrade su danas dobili učenici osnovnih i srednjih škola koji su se plasirali na neko od prva tri mjesta u kategorijama podijeljenim po razredima.

Najbolji sudionici županijskih natjecanja po plasmanu, ali i ukupnom broju bodova na poziv povjerenstva odlaze na državno natjecanje. Korak je to prema matematičkoj olimpijadi.







Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Koje je vaše mišljenje o euru godinu dana nakon uvođenja?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI