Odradila praksu u Njemačkoj pa pronašla posao u Požegi

Bojana Marković
(FOTO: Lidija Galić)

16.12.2013. | Lidija Galić
Pregleda: 19726

"Tri tjedna prakse u Njemačkoj itekako mi je dobro došlo jer nakon završetka škole nisam imala priliku raditi u struci. Radila sam u turističkoj agenciji na konkretnim poslovima. Mentorica se puno posvetila meni i kada nije bilo konkretnih zadataka zadala bi mi fiktivne. Dosta sam naučila o programima koje koriste turističke agencije", prepričava Bojana Marković iz Požege. Završila je hotelijersko-turistički menadžment i jedna je do deset sudionika HZZ-ovog projekta "Praksa u Njemačkoj - posao u Hrvatskoj".

- Hotelijersko-turistički menadžeri se uglavnom orijentiraju na hotele, mene više zanima turistički dio i to mi je vrlo koristilo - dodaje Bojana koja je ubrzo nakon povratka dobila svoj prvi posao u odjelu za izvoz u jednoj požeškoj tvrtki. Posao nakon povratka iz Njemačke još uvijek nije dobio Dražen Pavić iz Biškupaca, po zanimanju građevinski tehničar niskogradnje.




- Vidjet ću hoće li mi ova potvrda o praksi u Njemačkoj pomoći jer planiram slati zamolbe u Njemačku. Ovdje je nažalost situacija loša tako da ću posao ipak potražiti vani - kaže Dražen.


U Njemačkoj je tijekom tri tjedna prakse radio na renoviranju zgrade iz 1745. godine. Boravak u Njemačkoj Dražen je iskoristio i za jedno novo životno iskustvo. Upustio se u "best flying" te skočio s vrha 125 metara visoke zgrade.



Certifikate o završenoj praksi u Leipzigu danas je dobilo deset nezaposlenih osoba s područja naše županije - medicinskih sestara i tehničara, građevinskih tehničara te diplomiranih ekonomista, od kojih dvoje iz područja hotelijerstva i turizma. Imali su plaćen put, putno osiguranje, smještaj i prehranu, troškove javnog gradskog prijevoza, a dobili su i „džeparac“.





Projekt je težak 22 tisuće eura i financiran je iz potprograma "Leonardo da Vinci" u sklopu Programa za cjeloživotno učenje Europske unije. Nositelj projekta je Hrvatski zavod za zapošljavanje, područni ured Požega. Od veljače kreću s novim projektom "Moje irsko iskustvo" u sklopu kojeg će na praksu u irsku otići devet mladih, nezaposlenih osoba iz naše županije.



Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Jeste li zadovoljni rezultatima Izbora?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI