Tajne lipičkog Kursalona: Čija je skela i koliko košta najam?

13.12.2013. | Mario Barać
Pregleda: 11637

Osim inicijativa građana koji su proteklog ljeta čistili njegov okoliš i grafičkih stručnjaka koji su više puta radili makete njegovog budućeg izgleda, lipički Kursalon je godinama rak rana Lipika i njegovih građana. Uz prirodu, koja jedina o njemu neprekidno „vodi brigu“, u njegovoj unutrašnjosti posljednjih godina mogu se susresti radnici zagrebačke tvrtke „ING – GRAD“, a tako je i ovog prosinca jer radnici izvode standardne radove statičke sanacije zidova.

U kratkom razgovoru s njima doznali smo da su pri kraju sanacije i dozidavanja pregradnog unutarnjeg zida u sjeverozapadnom dijelu objekta i očekuju da će taj posao završiti kroz tjedan dana. Potom će, zbog vremenskih prilika, morati sačekati ožujak kada najavljuju sanaciju zida koji nose tri velika stupa. Nadvoji će biti podzidani, stupovi srušeni i na tom mjestu će starom ciglom biti sazidani novi, pojasnio nam je poslovođa Stjepan Starčević.







Za Kursalon ove godine 100.000 kuna

Kako nam je rekla Ana Škevin Mikulandra, arhitektica i viša konzervatorica iz Hrvatskog restauratorskog zavoda, ove godine je Ministarstvo kulture za sanaciju Kursalona HRZ-u odobrilo 100.000 kuna za radove statičke sanacije zapadnog poprečnog krila. To je za 200.000 kuna manje od iznosa koje je ministarstvo za spomenute radove odobrilo 2012. godine.

– Smanjenje sredstava je prisutno gotovo u svim programima koje provodi ministarstvo, a glavni je razlog loša financijska situacija i kriza koja se na taj način odražava i na konzervatorske radove.

Hrvatski restauratorski zavod šuti

Hrvatskom restauratorskom zavodu smo ponovno, kao i prije godinu dana kada nismo dobili nikakav odgovor, uputili upit vezan za radove u Kursalonu, a posebno za ogromnu skelu i ceradu koje godinama stoje oko objekta. I ovaj put smo tražili konkretne informacije: tko je vlasnik skele i cerade, plaća li se za njih mjesečni najam i, ako da, u kojem iznosu? Zanimalo nas je i koliko je Ministarstvo posljednjih godina izdvojilo za radove u Kursalonu, kao i njihovi daljnji planovi, a odgovore ćemo objaviti čim ih dobijemo.

Od 2001. do 2003. 240.000 maraka najma

 Zanimljivu je izjavu dala direktorica ZRC-a Jasminka Stričević u intervjuu u Pakračkom listu u ožujku 2003. godine kada je rekla da mjesečni najam, zajedno s konstrukcijom košta 10.000 tadašnjih njemačkih maraka i da je od 2001., kada je postavljena, do 2003., za najam konzole izdvojeno 240.000 maraka. Pojasnila je također kako ZRC to ne može platiti kroz redovno poslovanje i da će tim iznosom teretiti investiciju obnove za čiju provedbu je bila zadužena tvrtka TLP („Therme Lipik Projektmanagamentgesellschaft“).

Obnova započeta 2001. godine nikada nije završena, a nikada nije niti razjašnjeno gdje je nestalo 9 od ukupno 18 milijuna eura koliki je bio kredit za prvu fazu obnove ZRC-a.
 


Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Jeste li zadovoljni rezultatima Izbora?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI