Kako smo spasili unesrećene iz srušenog zrakoplova

Zvonimir Miler ispred srušenog zrakoplova
(FOTO: HGSS)

15.11.2013. | Mario Barać
Pregleda: 10165

Junaci jučerašnje uspješne potrage za putnicima zrakoplova u kojoj su spašena dva člana posade, uz pripadnike interventne i temeljne policije PU požeško – slavonske i PU brodsko posavske, hitnu medicinski pomoć, vatrogasce, svakako su i pripadnici Hrvatske gorske službe spašavanja koji su među prvima pružili pomoć unesrećenima.

Osobito nepristupačan teren


Pakračanin Zvonimir Miler, licencirani voditelj potraga HGSS-a koji je vodio i ovu potragu, ističe kako je ovo bila jedna od najuspješnijih akcija jer je provedena na vrlo zahtjevnom, teško pristupačno, strmom terenu, u gustoj šumi, uz kišu i gustu maglu koja je ionako teške uvjete činila još težima. Najvažnije je ipak, da su osobe pronađene žive.

– Poseban je osjećaj kada nekoga pronađeš, kada je živ i kada ga spasiš. To je i smisao, bit i cilj postojanja HGSS-a u kojem sam od 2005. godine, ističe Miler i dodaje da su u akciji sudjelovala 34 pripadnika HGSS-a, stanice Požega, Novska i Slavonski Brod.


U 10 sati i 38 minuta je iz Centra 112 stigla dojava o sumnji u pad zrakoplova koja je potvrđena oko 11 sati što je bio znak za akciju. Miler pojašnjava kako se u slučaju pada zrakoplova akcija odvija na nacionalnoj razini, automatski se formira stožer u kojem su, osim HGSS-a, i policija, vatrogasci, bolnice, a stožerom koordinira regionalni Centar 112.


Akcija krenula u Čagliću, a završila u D. Rogoljima

- Prva informacija koju smo dobili je da je avion pao kod Čaglića, ali onda su počele pristizati koordinate koje su ukazivale da se mjesto pada nalazi kod naselja Gornji Rogolji. Unesrećeni su se povremeno mobitelom javljali u 112, a osobi koja priča bugarski i koja je mogla hodati je rečeno da pokuša pronaći i pročitati neku šumsku oznaku, što je i učinio i oko 14 sati smo dobili zadnju preciznu koordinatu.

Krenuli smo prema unesrećenima i kada smo im se već prilično približili, stigla je dojava iz Stožera da je teren možda minski sumnjiv i odmah sam povukao ljude. Vratili smo se i tražili alternativni put do unesrećenih, a istovremeno je prema njima krenula policija i djelatnici Hrvatskih šuma i nakon 1.750 metara strmog uspona, napokon smo ih pronašli.

Medicinski zbrinuti za 8 minuta

Naravno da su bili presretni, ali ni mi nismo bili ništa manje sretni, ističe Miler koji je vremenske uvjete ilustrirao podatkom da ni unesrećene ni avion nisu vidjeli sve dok im se nisu približili na manje od 20 metara.

Prema izvješću, do unesrećenih su stigli u 15 sati i 10 minuta, 8 minuta kasnije već su bili medicinski zbrinuti i krenulo je spuštanje, a u 15 sati i 40 minuta pripadnici HSGG-a su ih predali hitnoj pomoći koja ih je odvezla u bolnicu u Novu Gradišku.

Miler tvrdi kako bi vjerojatno i brže došli do unesrećenih da nije bilo problema s koordinatama.

Nestručni zapovjednik Stožera usporio akciju

– Potraga je počela na području djelovanja Centra 112 Požega, a nastavljena na brodskom području i policijski djelatnik iz njihove uprave, odnosno osoba koja se predstavila kao zapovjednik Stožera, u najmanju ruku nije bila upoznata s procedurom niti je bila stručna za obavljanje tog zadatka. S obzirom da je situacija tražila hitnost, mi smo naš rad nastavili u koordinaciji s našim 112, pojašnjava Miler.

Dosad spašeno 78 osoba

Naglašava kako je od 2006. godine, kada je HGSS postao samostalna služba, do danas vodio više od 100 potraga u kojima je spašeno, odnosno živo pronađeno 78 osoba, a Miler dodaje kako u evidenciji imaju jednu osobu koju nikada nisu pronašli.

Lipičaninu Blašku Skenderu, koji se HGSS-u priključio prije godinu dana tijekom kojih je prošao tri tečaja, ovo je bila prva uspješna akcija, odnosno prva akcija u kojoj su unesrećeni pronađeni živi.

Od rata nisam osjetio takav ponos

– Jako sam ponosan na vrijeme koje samo kao branitelj proveo u Lipiku i mogu reći da od tog vremena, pa sve do ovog trenutka kada smo pronašli ljude, nisam doživio takav osjećaj ponosa. Nakon ovoga HGSS mi je ušao u krv i sigurno ću biti još aktivniji, ističe Blaško.

Među 34 pripadnika HGSS bila je i Vanja Čar, po zanimanju medicinska sestra, koja je, zajedno s liječnikom Dariom Švajdom i dvoje medicinskih tehničara, pomogla unesrećenima i pružila im prvu pomoć.

– Osobe su bile uz avion, jedan je ležao, a drugi je sjedio. Doktor je odmah ustanovio da su unesrećenom koji je ležao slomljene obje potkoljenične kosti, a ispostavilo se da onaj koji je sjedio, a kasnije i hodao, bio teže ozlijeđen i da je ozlijedio kralježnicu. Obojica su bili u šoku, ali pri svijesti i jako sretni kada su shvatili da su spašeni, ispričala je Vanja koja je mobitelom snimila i jedine fotografije unesrećenih kod zrakoplova.

LINK Reagiranje iz PU požeško-slavonske


Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Jeste li zadovoljni rezultatima Izbora?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI