Objedinjeni hitni prijem u funkciji i u pakračkoj bolnici (foto)

Krunoslav Kelemen predstavio nam je nove uređaje u pakračkoj bolnici
(FOTO: Mario Barać)

08.11.2013. | Mario Barać
Pregleda: 17821

Danas je u Općoj bolnici Pakrac s radom i službeno započeo odjel Objedinjenog hitnog bolničkog prijema u čiju je adaptaciju, izgradnju, uređenje i opremanje uloženo oko 6 milijuna kuna.

Prema riječima Krunoslava Kelemena, sanacijskog upravitelja pakračke bolnice, najviše će ovime dobiti pacijenti koji na raspolaganju imaju najsuvremenije opremljene i uređene prostore hitnog medicinskog prijema, a ističe kako ulaganje u ovaj veliki projekt ima i svoju poruku.




Tko bi uložio 6 milijuna u bolnicu koju će zatvoriti?


– Nitko pametan ne bi ulagao 6 milijuna kuna u bolnicu koju namjerava zatvoriti ili smanjiti kapacitet njezinog rada pa je ovo i svojevrsna poruka da opstanak pakračke bolnice nije upitan. Osim toga, Objedinjeni hitni bolnički prijem je napravljen po najsuvremenijim EU standardima i ostale opće bolnice će bez takvog odjela teško opstati, ističe Kelemen.



Od ideje do realizacije proteklo je 14 mjeseci, uređena su 402 četvorna metra prostora, od prijema gdje se pacijenti razvrstavaju po težini slučaja. Oni lakši raspoređuju se u novouređenu internističku ili kiruršku ambulantu dok teži slučajevi idu, po potrebi, ili u prostoriju za reanimaciju koja je opremljena najsuvremenijim anesteziološkim uređajem, ili u prostoriju za smještaj akutnih i subakutnih pacijenata.

Sve na jednom mjestu

– Ovime smo omogućili da pacijenti, dok čekaju obradu, više ne moraju čekati u čekaonicama, a osim toga na ovom odjelu ih medicinsko osoblje može puno bolje motriti. Također, pacijenti više neće morati ići od odjela do odjela, nego će ih liječnici obraditi na jednom mjestu. U ovoj prostoriji imamo 5 ležajeva, uza svaki EKG aparat te prijenosni ultrazvučni uređaj, odmah pored je prostorija za izolaciju s jednim ležajem, a u nastavku imamo i novouređenu i suvremeno opremljenu malu operacijsku salu za hitne i manje zahtjevne medicinske zahvate i operacije, pojašnjava Kelemen.



Bolja komunikacija između liječnika i odjela

Uza sanitarne prostorije, garderobe, te prostore za medicinsko osoblje i liječnike, Objedinjeni hitni bolnički prijem je sada direktno povezan s laboratorijem i radiologijom gdje je, u sklopu ovog projekta, uređena nova digitalizirana rendgenska snimaonica.



– Osim što je novi prostor odlično funkcionalno povezan, imat ćemo bolju komunikaciju između odjela i liječnika, a uz činjenicu da će pacijenti na raspolaganju imati najmodernije uređaje, značajna će biti i ušteda jer procjenjujem da ćemo samo na filmovima na kojima smo do sada izrađivali rendgenske snimke, godišnje uštedjeti 100.000 kuna, pojašnjava Kelemen.



Uređenje i opremanje Objedinjenog hitnog bolničkog prijema u OŽB Pakrac financirano je sredstvima Svjetske banke za unaprjeđivanje hitne medicinske pomoći u Hrvatskoj, a nositelj projekta je Hrvatski zavod za hitnu medicinu u okviru Ministarstva zdravlja.



Kelemen najavljuje da će odjel svečano biti otvoren u drugoj polovini studenog.



Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Jeste li zadovoljni rezultatima Izbora?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI