Moguće rješenje: Zapušteni dvorac pretvoriti u Muzej baruna Trenka

Dvorac u Trenkovu
(FOTO: Aleksandar Grlić)

29.10.2013. | Aleksandar Grlić
Pregleda: 21305

Općina Velika je iskazala interes za uređenje dvorca u Trenkovu koji se danas nalazi u vlasništvu Kutjeva d.d. Tijekom Domovinskog rata dvorac bio je sjedište Zbora narodne garde i HV-a, kasnije postrojbe specijalne policije "Trenk". Nakon toga temeljito propada, veliko nevrijeme 2007. godine dodatno uništava dvorac i njegov jedinstveni arboretum. Temeljitom adaptacijom dvorac bi zasigurno postao važnim dijelom lokalne turističko-povijesne ponude.

- Radimo na tome i s Kutjevom d.d. pregovaramo, možda ćemo riješiti nešto u stilu javno-privatnog partnerstva da zajedno pristupimo renoviranju tog dvorca. Postoje neke naznake da bi predsjednik uprave, odnosno vlasnik išao u tako nešto. Razgovarali smo o partnerstvu, mi nismo vlasnik, ali u interesu nam je njegovo renoviranje. To bi mogao biti muzej Slavonije i baruna Trenka. Poželjno je da bude nešto edukativnog karaktera, da se uredi fasada i dvorac privede svrsi. U pregovorima smo, ali još nismo dobili konkretan odgovor - izjavio nam je Vlado Boban, načelnik Općine Velika.







Od 1945. godine do kasnih osamdesetih u njemu je bila smještena osnovna škola.

- Da je to vlasništvo Trenkovčana ili Općine Velika, mi bismo znali kako bismo s tim, u toj pretvorbi dvorac je završio "u paketu" s Kutjevom, a 1980. godine je tu bila osnovna škola. Danas je taj spomenik nulte kategorije privatno vlasništvo i ne možemo se petljati u to, ali ja sam za dijalog i interes je Općine da se to uredi - dodaje načelnik Boban.





Dvorac je imao mnogo vlasnika, no svi ga zovu po vojskovođi barunu Franji Trenku. Dok neki gradovi srednje Europe poput bavarskog Waldmünchenu održavaju igre posvećene Trenku, dvorac u kojem je povremeno prebivao, novačio pandure i kretao u brojne pohode propada. Sagrađen na prijelazu u 18. stoljeće, a "današnji" izgled dobiva u 19. stoljeću. Okružen je parkom u kojem raste stotinjak vrsta stabala od kojih 6-7 nema nigdje drugdje Slavoniji. Još uvijek u njemu stoji i "Trenkov hrast", za koji mještani kažu da je barun Trenk na njemu vješao neposlušne seljake.





Poslali smo pitanje upravi Kutjeva d.d. o tome što misle o ideji obnove dvorca putem javno-privatnog partnerstva s općinom Velika. Zanimalo nas je kada bi se ono moglo realizirati ako postoji interes i na koji način. Kada dobijemo odgovor objavit ćemo ga.



Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Jeste li zadovoljni rezultatima Izbora?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI