Tomičić: Rudinu zamišljam kao arheološki park

Predstavljanje drugog zbornika požeškog odjela HAZU
(FOTO: Dušan Mirković/PIXSELL)

15.10.2013. | Mario Nakić
Pregleda: 3171

Predstavljen je novi zbornik, druga knjiga Zavoda za znanstveni i umjetnički rad Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti u Požegi u kojoj su objavljeni radovi sudionika znanstvenog skupa "Rudina - prošlost u budućnosti".

- Veliko veselje da mogu predstaviti drugi svezak požeškog HAZU-a u čijem su fokusu Rudine. Njih ne bi ni bilo da nije bilo pionirke arheologije u Požeštini, Dubravke Sokač Štimac. Čestitam joj na tom životnom djelu, Rudina je tijekom protekla dva-tri desetljeća niknula i predmet je rasprava interdiscipliranog pristupa i višegodišnjih istraživanja. To je biser kulture ne samo Hrvatske, nego Europe i svijeta, jedna točka u arhipelagu umjetnosti srednjovjekovne Slavonije. Zamišljam Rudinu u budućnosti kao arheološki park, tu vidim njezinu perspektivu. Dakle, Rudina se apsolutno može eksploatirati - rekao je prof. Željko Tomičić, glavni urednik zbornika.

- Meni je jako drago da je došlo do toga da se održao okrugli stol o Rudini, a sada izašao i zbornik s tom temom, budući da sam probna istraživanja pokrenula još 1980. godine kada smo pronašli romaničku crkvu i onda kasnije otkopali cijeli kompleks. Rudinske glave su izložene u Parizu, izašle su u francuskim novinama na naslovnici, obišle su puno mjesta. Ondje smo otkrili osam novih glava, ali istraživanje još nije završeno i sigurno ih ima još - rekla je arheologinja Dubravka Sokač Štimac.



Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Jeste li zadovoljni rezultatima Izbora?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI