HRT snima akcijski film o ratu u Pakracu

Redatelj Kristijan Milić i glumac Marko Cindrić
(FOTO: HRT)

03.10.2013. | Mario Barać
Pregleda: 13605

Krenulo je snimanje akcijskog HRT-ovog filma "55" redatelja Kristijana Milića („Živi i mrtvi“) čija se radnja odvija tijekom Domovinskog rata u pakračkom prigradskom naselju Kusonje gdje je 8. rujna 1991. godine u neprijateljskoj zasjedi poginulo 20 pripadnika A satnije 105. bjelovarske brigade HV-a.

- Nažalost nećemo biti u mogućnosti snimati u Kusonjama, na originalnoj lokaciji jer je to prezahtjevno i tehnički neizvedivo. Ipak, odlučeno je da ćemo snimiti dokumentarni film o ovoj temi i vjerujem kako će cijela ekipa doći u Pakrac odnosno u Kusonje. Ovaj tragični događaj iz Domovinskog rata me je posebno potresao, puno sam ga istraživao i pala je odluka da o toj tragediji snimimo film, kako bi ljudi znali što su sve naši branitelji proživljavali tijekom rata, rekao je redatelj Milić.

Ističe kako će „Broj 55“ biti ratni, akcijski film o hrvatskim braniteljima koji su 1991. godine, u oklopnom transporteru krenuli u akciju izviđanja. Ulaze u selo Kusonje koje se čini prazno, ali ubrzo upadaju u zasjedu i nađu se pod napadom pobunjenih Srba. Transporter je pogođen, a branitelji se sklanjaju u kuću na kojoj je kućni broj 55, po čemu je film i dobio ime. Film je najavljen kao pravi ratni film s uvjerljivim akcijskim scenama, mnoštvom pirotehnike i specijalnih efekata, vjerno prilagođen autentičnim scenama rata.


S obzirom da je snimanje izuzetno zahtjevno, glumci – kaskaderi su nedavno u Pakracu prošli obuku u rukovanju vatrenim oružjem, koju su održali Mario Tušek i Gordan Krajačić, ispred Udruge „Crobran – Hrvatske ratničke vještine“ koja djeluje u Pakracu.


Posebna pozornost u filmu posvećena je scenografiji  pa je i transporter koji se koristi u filmu izrađen po originalnom vozilu u kojem su branitelji stradali. Ideja za priču je krenula s HRT-a  i ovo je prvi u nizu od šest filmova koje će snimiti kako bi obuhvatili značajnije bitke u Domovinskom ratu.

Branko Schmidt, filmski režiser i urednik cijelog projekta također najavljuje kako će ovo biti pravi „muški“ film s fronta i trebao bi podsjećati na američku ratnu seriju  „Band of Brothers“.  Doznajemo također da u „pravom muškom filmu“ nema ženskih uloga, a nema niti uloga neprijateljske vojske, jer, kako je pojasnio Schmitt: „Oni ne postoje kao likovi, uopće nisu razrađeni, oni su jednostavno ti koji su agresori, a mi smo jednostavno ti koji se branimo. Mi se uopće njima ne bavimo, već se bavimo našim junacima koji su poginuli u tom okršaju“.

Za potrebe filma otkupljena je i kuća u kojoj se radnja događa, a koja će također biti uništena u scenama borbe. U filmu će također biti prikazano gotovo svo pješačko naoružanje koje se koristilo u vremenu Domovinskog rata, a iako film ima tragičnu tematiku, realizatori su uvjereni da će gledateljima film biti zanimljiv i da će ga prihvatiti. Scenograf filma je Damir Gabelica, scenarist Ivan Pavličić, a izvršni producent Stanko Babić (produkcija: Telefilm). Glumačku postavu čine Goran Bogda, Marko Cindrić, Alan Katić, Darko Milas, Jan Kerekeš, Slaven Knezović, Samir Vujčić i drugi. Film će se snimati na nekoliko lokacija u Zagrebu, a trebao bi biti dovršen do idućeg ljeta.




Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Jeste li zadovoljni rezultatima Izbora?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI