Grad traži od Ministarstva sufinanciranje dodatnih radova

Nova zgrada Glazbene škole u Požegi
(FOTO: Matea Pandžić)

15.09.2013. | Mario Nakić
Pregleda: 11081

"Kvaliteta tla ispod srušenog dijela zgrade na kojem je predviđena dogradnja bila je znatno lošija od očekivanog, bio je potreban dublji iskop i veća količina nasipa. Temelji postojeće zgrade koji su otkriveni nakon rušenja dijela zgrade bili su u puno lošijem stanju i puno plići nego što zahtijeva statički proračun, bilo je neophodno podbetoniranje temelja čitavom dužinom stare zgrade", pojasnila je Jasminka Vodinelić, pročelnica Upravnog odjela za gospodarstvo i komunalne djelatnosti u Gradu Požegi nepredviđene probleme koji su se pojavili prilikom izgradnje nove zgrade Glazbene škole u Ulici Vjekoslava Babukića i tako stvorili dodatne, neplanirane troškove.

Gradonačelnik Vedran Neferović odgovarajući na vijećnička pitanja podsjetio je na sjednici Gradskog vijeća kako je 2012. godine nakon potpisivanja ugovora između Grada Požege i Ministarstva regionalnog razvoja o sufinanciranju Glazbene škole vrijednost radova na zgradi procijenjena na 14,1 milijuna kuna. Nakon provedenog javnog natječaja potpisan je ugovor s izvođačem radova, tvrtkom Presoflex gradnja iz Požege, u vrijednosti 8,5 milijuna kuna plus PDV. Međutim, pojavile su se objektivne okolnosti koje se u vrijeme sklapanja ugovora nisu mogle predvidjeti.

Krov više ne zadovoljava standarde, povećao se broj razrednih odjeljenja...


- Zabatni zid stare zgrade urušio se nakon rušenja dijela stare zgrade, bilo je dakle nužno ponovno zidanje istoga sitnom ciglom. Skeletna konstrukcija prizemne etaže, bivša garaža vatrogasnih vozila, budući polivalentni javni prostor statički bila neupotrebljiva bez dodatnog ojačavanja stupova. Prilikom izrade projekta 2005. godine, tražen od strane konzervatora za održavanje postojećeg krovnog pokrova, no osam godina kasnije postojeći pokrov više ni estetski ni funkcionalno nije zadovoljavao, a također promijenili su se i propisi prema kojima postojeći pokrov nije odgovarao standardima - rekla je pročelnica Vodinelić.


U međuvremenu je došlo i do povećanja broja učenika Glazbene škole pa je potreban i veći broj učionica, što je povećalo stavku izgradnje pregradnih zidova, broj unutrašnjih vrata, instalacija i slično. Svi opisani radovi nisu mogli biti ostavljeni za neko buduće razdoblje. Vrijednost dodatno ugovorenih radova je oko 2,5 milijuna kuna s PDV-om. Iz Grada su se obratili Ministarstvu regionalnog razvoja s prijedlogom o potpisivanju dodatka ugovora kako bi mogli Ministarstvo i Grad sufinancirati izvođenje dodatnih radova. Nadaju se pozitivnom odgovoru, a ako ga ne dobiju, Grad će morati financirati radove iz vlastitih sredstava.

Ministarstvo prvo doznačilo pa zatražilo nazad novac za opremanje škole

Zanimljivo je da je Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta, povuklo već doznačeni novac Gradu Požegi za opremanje Glazbene škole. Riječ je o 900.000 kuna, a zahtjev za vraćanjem novca u Grad je stigao već dvadesetak dana nakon lokalnih izbora.

- To je jedan od domaćih uradaka pojedinaca, koji su se potvrdili za dobrobit Grada Požege i u Zagrebu - ironično je komentirao Neferović.


Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Koje je vaše mišljenje o euru godinu dana nakon uvođenja?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI