Napadaju voćke: ¨Velike su i proždiru listove u roku par minuta¨

Jelena Herman Petrovicki pokazuje stablo višnje koje su napale gusjenice
(FOTO: Anđelko Banović)

05.05.2014. | Aleksandar Grlić
Pregleda: 13798

"Tamne su, nisu kao one zelene kakve su prije neke godine napadale voćke. Ima ih po nekoliko komada na svakom listu i u roku par minuta list nestane, jako brzo ga pojedu. Kod nas toga prije nije bilo, prvi put sam vidjela takve i toliko velike gusjenice. Neke su dužine cijelog lista višnje, a neke su duže od pet centimetara", opisuje nam Jelena Herman Petrovicki iz Gradca pokraj Pleternice pošast koja je pogodila voćke u njezinom dvorištu.



Korištenje zaštitnih sredstava izgleda ipak djeluje na ove "super-gusjenice" koje imaju poseban apetit za lišće višnje. Jelena kaže kako su se pojavile prije par dana i da ih nije vidjela u susjedstvu. Nekoliko komada je "zarobila" i spremila da ih može pokazati. Gusjenice u zarobljeništvu su slistile uslast sve lišće koje im je ostavila.





- Imamo tek par voćki u dvorištu za osobnu upotrebu. Javila sam vam se kako bih upozorila druge. Jučer sam ih špricala i bilo ih je poslijepodne već manje. Ne znam je li se koja zadržala. Nisam ih primijetila na šljivama, samo na višnji. Na jabuci ih je bilo par komada, ali na višnji ih ima da je to kao u horor filmu. Nisam to nikad u životu vidjela. Pojele su lišće, peteljke i plodovi koji su ostali, počeli su žutjeti i sušiti se - ispričala nam je Herman Petrovicki.





Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Jeste li zadovoljni rezultatima Izbora?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI