¨Svaki dan tonemo sve dublje. Nemamo novca ni za kćerinu prvu pričest¨

Kata Kajan iz Drage s kćerkom
(FOTO: Lidija Galić)

25.04.2015. | Lidija Galić
Pregleda: 16715

"Cijeli sam život pomagala drugima. Odrasla sam bez roditelja i znam kako je to kad nema tko brinuti o tebi. Danas sam ja ta koja mora moliti za pomoć", počinje svoju priču Kata Kajan iz Drage pored Velike.

Ona i suprug imaju devetero djece, nitko od ukućana nema posao i jedini su im izvori prihoda 1.600 kuna porodiljne naknade i 2.100 kuna dječjeg doplatka. Samo režije plaćaju više dvije i pol tisuće kuna mjesečno. Tešku situaciju dodatno opterećuje kredit koji su podigli kako bi okrupnili vinograde i osigurali svojoj obitelji egzistenciju.







- Sve je krenulo naopako 2009. godine kad je suprug, inače policajac, ostao bez posla. Do tada smo još uspijevali namiriti sve troškove, a sada samo tonemo sve dublje i dublje. Nismo više mogli plaćati kredit i banka je našu kuću i imanje prodala jednoj zagrebačkoj tvrtki. Uspjeli smo se dogovoriti s njima da plaćamo 500 kuna mjesečno, a u vrijeme berbe da dajemo veće iznose. No, nemamo novca ni za ošpricati vinograd – nastavlja Kata Kajan koja za sebe kaže da je stup obitelji jer je suprug teško bolestan, ima epilepsiju i visok tlak te psihičke poteškoće. Stres i težak život ostavili su traga i na 36-godišnjoj Kati.

- Nemam jedan bubreg, imala sam nekoliko operacija, a lani sam imala manji srčani udar. Ne smijem se razboljeti, djeca me trebaju – kaže.

Uz svojih devetero djece, od kojih najmlađe blizanke imaju dvije godine i četiri mjeseca, a najstare dijete 19, Kata je uvijek pomagala i brinula i o tuđoj djeci.

- Na noge sam podigla nećakinju, krizmana je od mene, iz naše se kuće i udala. Bila je kod mene nekoliko mjeseci i djevojka bez skrbi sve dok joj Centar za socijalnu skrb nije našao smještaj. Danas nemam svojoj kćeri od čega platiti prvu pričest 9. svibnja, nemam novca da kćer koja je gluha na desno uho odvedem k liječniku u Zagreb, nemam za bilježnice, a sve su već ispisali, djeca bi trebala na ekskurziju, ali to je za nas nemoguće – nabraja nam Kata te kaže kako vjeruje da će se naći dobrih ljudi koji mogu pomoći.





- Trebamo sve: posao, hranu, odjeću, obuću, novac, školski pribor, a uz sve to vjetar nam je izbio dva prozora kroz koje sad curi voda. Što god nekome ne treba nama će itekako dobro doći – kaže na kraju Kata.

Ostavljamo je s djecom pred kućom i vinogradom koji više nisu njihovi zbog čega ova obitelj svakog dana strahuje da je sve bliži trenutak kad će svi završiti na ulici.

Ako želite pomoći obitelji Kajan možete ih nazvati na broj 099/8763559 ili svoju pomoć donijeti na adresu Draga 8, Velika.







Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Jeste li zadovoljni rezultatima Izbora?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI