Karlo i Petar Rubikovu kocku slažu jednom rukom, čak i žmireći

Petar Pavić i Karlo Adžić
(FOTO: Lidija Galić)

17.04.2014. | Lidija Galić
Pregleda: 17266

Karlo Adžić i Petar Pavić iz Požege tinejdžeri su kao i većina drugih. Obojica idu u osmi razred, Karlo u Cesarićevu, a Petar u Kempfovu školu. I dok Karlo svira gitaru, Petar igra tenis. Obojica vrijeme vole provoditi za računalom. No, imaju i jednu posebnu zanimaciju, a to je slaganje Rubikove kocke. U početku je to bila, kažu nam, obična Rubikova kocka, a u posljednja ih se četiri mjeseca naslagalo dvadesetak.



- Došao sam jednog dana kod Karla i on je slagao Rubikovu kocku. Bilo mi je to zanimljivo. Htio sam si kupiti, ali u Požegi nigdje nije bilo pa sam naručio preko interneta – prepričava Petar.


Iza njih je i prvo veliko natjecanje, Otvoreni kup Slovenije na kojem je sudjelovalo četrdesetak natjecatelja iz Mađarske, Slovenije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Austrije i Italije. Iz Hrvatske ih je bilo pet.




- Prijavili smo se putem interneta. Bilo je puno disciplina. Natjecao sam se u disciplinama 2x2, 3x3 i 4x4, a Petar u 2x2. Za 3x3 potrebno mi je 20-ak sekundi, a za 2x2 oko devet – prepričava Karlo.

- Daleko je to od pobjednika. On je 2x2 polja složio za malo više od dvije sekunde – smiju se dečki.

Zadovoljni su svojim sudjelovanjem na natjecanju jer su protivnici bili dosta stariji od njih i bave se time već godinama.

- Na natjecanje nosimo svoje kocke. Oni nam razbacaju boje, poklope kocku i nakon toga imamo 15 sekundi da je proučimo. Sami pokrećemo tajmer i slažemo – pojašnjava Petar.



Obojica čitavo vrijeme prevrću kocku po rukama. I dok prepričavaju kako su neki od natjecatelja slagali kocku žmireći, pa čak i nogama Karlo traži shemu koju je proučio u nekoliko sekundi. Petar mu pokriva oči i kocka je začas složena.





A onda demonstracija jednom rukom. I to je za obojicu prava sitnica.

- Nije to ništa. Bilo je natjecatelja pred koje sudac stavi sedam kocaka odjednom. Nakon što ih na brzinu pogleda stave mu povez na oči i jednu po jednu slaže po sjećanju – prepričavaju.

Za slaganje kocke postoji više metoda. Oni uglavnom primjenjuju Fridrichovu.

- Svi su prsti u igri. Nema to veze tko je koliko inteligentan. Postoje algoritmi po kojima se slaže. Najprije se složi križ, onda prvi red, drugi red i to je to – pojašnjava Karlo.

Dogodine opet planiraju na natjecanje u Sloveniju.

Kocke kupuju na internetu, a nekoliko su ih donijeli i s natjecanja. Izabrati pravu nije samo tako. Već po mehanizmu dečki sasvim precizno procijene koja je od njih dobra. Cijena im je od pet eura naviše i spremni su za njih izdvojiti i posljednju kunu džeparca.

- Uči, uči, kažu roditelji kad vide da imam kocku u rukama. Probali su oni, ali..... - smiju se na kraju Karlo i Petar oponašajući kojom brzinom se njihovi roditelji bore s Rubikovom kockom.



Na kraju su nam pripremili još par brzinskih slaganja od kojih su neka bila prebrza i za fotografiranje.





Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Jeste li zadovoljni rezultatima Izbora?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI