Dani bez dnevnika: Kreativne radionice umjesto testova

21.03.2012. | Mario Barać
Pregleda: 12276

Pakrački srednjoškolci ovih dana nemaju klasičnu nastavu jer, osmu godinu za redom, u Srednjoj školi Pakrac održavaju se tradicionalni i među učenicima vrlo popularni „Dani bez dnevnika“.

U ovom neformalnom obliku nastave, kojem je glavni cilj druženja učenika i nastavnika u drukčijoj, opuštenijoj atmosferi i stjecanje znanja i vještina drugačijim pristupom, sudjeluje svih 550 učenika, a ovogodišnja tema je „Šetnja kulturama“. To podrazumijeva da učenici obrađuju umjetnost, narodnu baštinu i gastronomiju Sjedinjenih Američkih država, Rusije, Češke, Grčke, Italije, Njemačke, Turske, Francuske, Velike Britanije, Španjolske i Mađarske.

Najveća gužva bila je na prostoru gastro radionice SDA-a gdje su na meniju bili hamburgeri, vafli i pite.


– Ovo je puno bolji oblik nastave od onog uobičajenog, stresnog dijela kada pišemo kontrolne ili odgovaramo usmeno. Super bi bilo kada bi barem jednom tjedno imali dan bez dnevnika. Po mogućnosti četvrtkom, rekao je Požežanin Luka Šanje, učenik 4. razreda fizioterapeutske škole.


Kod „Amerikanaca“ smo zatekli Deni Anitu John iz Orljavca, učenicu 3. razreda fizioterapeuta.

– Imam američko prezime, ali sam rođena u Parizu i s 4 godine sam doselila u Hrvatsku, pojasnila je Deni Anita koja je zajedno s ostalim učenicima i profesoricom Davorkom Lokner obrađivala gastronomiju Rusije, pripremajući tradicionalno rusko jelo "boršč".

Učenici su mogli odabrati gastro, umjetničku, narodnu radionicu, a zemlje su određene slučajnim odabirom.

– Odabrali smo gastronomiju jer nema pisanja i crtanja, a naučili smo nešto novo, rekli su Pakračani Karlo Žili, učenik 2. i Ivan Zvonimir Ivančić, učenik 3. razreda pakračke gimnazije.

Zanimljivo je bilo i u prostoru školske kuhinje gdje su se smjestili učenici koji su, pod mentorstvom profesorice Perside Žutinić Larma, obrađivali njemačku umjetnost. Pred sebe su stavili zahtjevan zadatak da na zidu oslikaju jedno od slika njemačkog slikara Paula Kleea.

Danas od 13 do 14 sati će u holu škole biti organizirano izlaganje i degustacija gastronomskih uradaka, sutra je od 8 sati na rasporedu okupljanje triju timova svake pojedine zemlje i prezentacija, dok je u 13 sati predviđena završna prezentacija koja će biti održana u Hrvatskom domu.

FOTO Pogledajte fotogaleriju.



Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Koje je vaše mišljenje o euru godinu dana nakon uvođenja?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI