Studenac se treba riješiti milijuna litara vode i soka

Studenac Lipik - proizvodni pogon
(FOTO: Mario Barać)

30.01.2012. | Mario Barać
Pregleda: 10365

Štete od požara koji je 2. siječnja buknuo u tvornici Studenac u Lipiku još uvijek se zbrajaju, a dodatne troškove će izazvati i stroga pravila zbrinjavanja vode, sokova i sirupa koji nisu za upotrebu, a radi kojeg će u lipičkoj tvornici vjerojatno posegnuti i za dodatnim zapošljavanjima.

Iz Studenca nismo uspjeli dobiti nikakvu službenu izjavu o spomenutim aktivnostima, ali smo iz neslužbenih, ali dobro upućenih izvora doznali kako će na zbrinjavanju odnosno prolijevanju neupotrebljive vode, sokova, čajeva i sirupa, u prvom valu biti zaposleno desetak ljudi. Oni bi se trebali riješiti oko milijun litara vode koju će uz dozvolu moći prolijevati u kanalizaciju.

S također oko milijun litara čajeva, sokova i sirupa je nešto kompliciranija situacija jer se mora voditi računa o strogim propisima koje nalaže Zakon o zbrinjavanju otpada. Još uvijek se ne zna tko će odrađivati zbrinjavanje tekućina u cisterne koje će biti vožene u kolektore, a najbliži kolektori su u Sisku i Varaždinu. Nema ni službenih informacija kada bi se krenulo s prvim zaposlenjima o kojima se u Pakracu i Lipiku već uvelike priča, a jedna od verzija je da će na spomenutim poslovima posao na mjesec dana pronaći 40-ak ljudi.



U Studencu je nakon požara opet pokrenuta proizvodnja u svim proizvodnim pogonima


Doznajemo i da će dodatni trošak biti zbrinjavanje neupotrebljive PET plastične ambalaže koja će, također prema neslužbenim informacijama, morati biti otpremljena u Karlovac, a potom u inozemstvo na neštetno spaljivanje.

Svi troškovi sanacije bit će podmireni policom osiguranja budući da je Tvornica Studenac Lipiku u sustavu „Podravke“ koja ima vrlo kvalitetnu pokrivenost osiguranjem, što je u nedavnom intervjuu Pakračkom listu potvrdila i Vlasta Šepetavec, tadašnja direktorica Studenca.



Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Jeste li zadovoljni rezultatima Izbora?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI