Ika danas slavi stoti rođendan: Oduvijek je vrijedna i pedantna, ali po naravi prava Ličanka. Ili po njezinom ili nikako

Ika Miletić slavi 100-ti rođendan
(FOTO: Lidija Galić)

22.03.2016. | Lidija Galić
Pregleda: 10639

Ika Miletić najstarija je župljanka u pleterničkom kraju. Danas, u društvu sina i snahe, jer vršnjaka već odavno nema, slavi stoti rođendan. Iz zaseoka Lipač, u kršnoj Lici, u ravnu je Slavoniju Ika, djevojačkog prezimena Krpan, za suprugom željezničarom došla 1950. godine. Sin Pavo prepričava kako je put prevalila pješice, na leđima je nosila starijeg sina, a u Slavoniju je dovela i kravu.



- Do unatrag tri godine sama je obrađivala vrt i kuhala paradajz. Unatrag tri godine dosta je oslabjela i "na prevaru" smo ju doveli kod nas u Gradac. Dobrog je zdravlja, ali od ove zime puno slabije čuje i teže se kreće - prepričava snaha Dragica, po struci učiteljica u školi u Gradcu.


Ika je, kažu, prava Ličanka.
- Jako je vrijedna i dobrodušna. Nikad nije zaboravljala nijedan važan dan, prijatelje ili rođendane. Bila je pedantna. Ponedjeljak ujutro i odjeća je u osam sati već bila oprana i raširena na žici za sušenje. Ali moralo je biti po njezinom. Kako ona kaže ili nikako. Uvijek je čeznula za rodnim krajem. Jednom smo odlučili otići u Liku na sv. Roka kada je tamo kirvaj. Kretali smo u tri ujutro. Ustala je u noći, ispohala meso i sve pripremila za put. Nikad neću zaboraviti trenutak kad smo autom išli preko jednog brda i vidjeli dolje Sv. Rok. Rekla je: Stani! Izišla je iz auta i iz svega glasa zapjevala ličku pjesmu koju je, kaže, pjevala dok je kao dijete čuvala ovce u Lici - prepričavaju sin pavo i snaha Dragica.


U Lici je obišla ruševine rodne kuće jer od rodbine više nikog dolje nema.



Ika je imala osmero braće i sestara. Svi su već umrli. Ima dva sina, četvero unučadi i troje praunučadi.

Dane provodi mirno, uglavnom gledajući TV za što joj ni dan danas ne trebaju naočale.

- Nemamo s njom nikakvih problema. Ima redovito obroke, pazimo da redovito uzima lijekove i na vrijeme ide spavati. Mršava je, ima samo 36 kilograma, no sama ode do kupaonice i dođe u kuhinju jesti. Nama je s njom lijepo - završava snaha Dragica koja je za ovaj veliki dan Iki ispekla tortu.










Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Jeste li zadovoljni rezultatima Izbora?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI