Spajaju se zatvor i kaznionica; broj zaposlenih ostaje isti

Ministar pravosuđa Orsat Miljenić i predsjednik RH Ivo Josipović
(FOTO: Lidija Galić)

01.10.2014. | Lidija Galić
Pregleda: 13218

"Znam da umirovljenicima danas nije lako. Mirovine su niske, ali bit će bolje. Sve mirovine i naknade ovise o kvaliteti gospodarstva. I visina i vrsta prihoda ovise o tome koliko nam je gospodarstvo vitalno. Niske mirovine proizlaze iz toga i pokretanjem gospodarstva može se poboljšati stanje umirovljenika", rekao je tijekom današnjeg boravka u Požegi predsjednik Republike Ivo Josipović.






U prigodi Mađunarodnog dana starijih osoba nazočio je smotri zborova na kojoj je sudjelovalo gotovo 130 pjevača umirovljenika iz naše županije.


U pješačkoj se zoni susreo s brojnim građanima, no, unatoč pozivu, nije potpisao referendum o izmjeni izbornog zakona jer, pojasnio je, ne slaže se s predloženim izbornim pragom od tri posto.





Nakon predavanja Aleksandra Vukića, znanstvenog suradnika na institutu za migracije i narodnosti u Zagrebu na temu “Slavonija kao povijesna regija Europske unije” održanog u Županijskoj gospodarskoj komori, predsjednik Josipović i ministar pravosuđa Orsat Miljenić obišli su prenamijenjene i novouređene dijelove požeške kaznionice.





- Razgovarali smo o zatvorskom sustavu i prostornim kapacitetima gdje bilježimo pad broja zatvorenika, odnosno  bolju usklađenosti kapaciteta i broja zatvorenika. U pojedinim kategorijama još uvijek postoji određeni debalans i na tome trebamo raditi - izjavio je predsjednik.

- Procijenili smo da možemo jednako učinkovito upravljati s jednim upraviteljem i jednom logistikom, a ne s dva kao što je to bio slučaj do sada. Ovdje su dva sustava prostorno povezana. Jedan od hrvatskih problema je velik broj malih zatvora za što je potrebno osigurati cjelokupnu logistiku. Primjer Požege primijenit ćemo gdje god to budemo mogli jer je svrha racionalizacija, odnosno manji troškovi - pojasnio je ministar pravosuđa Orsat Miljenić uredbu o spajanju kaznionice i zatvora u Požegi.

naglasio je da spajanje ne znači manji broj radnih, već samo manji broj upraviteljskih mjesta.

- U Hrvatskoj imamo puno šefova i malo izvršitelja. U Požegi se neće smanjivati broj radnih mjesta, ali ne treba nam toliko šefova. To ćemo primijeniti gdje god možemo - dodao je Miljenić ističući da požeška kaznionica trenutačno ima oko 300 zaposlenih.



Predsjednik i ministar obišli su potom zatvor gdje je došlo do prenamjene prostora. Naime, Odgojni se zavod premjestio u prostor bivše škole dok je u prostor Odgojnog zavoda premješten otvoreni odjel Kaznionice za žene. U njemu, doznajemo, trenutačno borave tri korisnice te dvije majke s dvoje djece. Prenamjena prostora koštala je oko 300 tisuća kuna od čega je 150 tisuća donacija Grada Požege.









Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Koje je vaše mišljenje o euru godinu dana nakon uvođenja?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI