Trčali od Požege do Kamenske u znak zahvalnosti

26.09.2013. | Lidija Galić
Pregleda: 9327

U spomen na hrvatske branitelje koji su poginuli 26. rujna 1991. godine u prvoj vojnoj akciji oslobađanja Požeštine, na mjestu njihove pogibije u Kamenskoj kod Brestovca danas su položeni vijenci i zapaljene svijeće. Život su tada izgubila petorica branitelja, a jedan je nestao. U naredna su tri mjeseca na tom predjelu poginula još četvorica branitelja, svi pripadnici 123. brigade.

U znak sjećanja na njih po prvi je puta ove godine održan memorijalni maraton Požega - Kamenska u dužini od 24 kilometra. Sedmorica maratonaca krenuli su jutros u sedam sati s Trga 123. brigade. Kod spomenika hrvatskim braniteljima u Brestovcu zapalili su svijeću, a u Kamensku su unijeli ratnu zastavu 123. brigade.

- Ovo je naš mali dio zahvalnosti tim hrabrim momcima koji su položili svoje živote u akciji važnoj za naš kraj i cijelu domovinu. Već dugo godina sudjelujem u memorijalnim maratonima diljem Hrvatske te se rodila ideja da tako nešto napravimo i kod nas - rekao je Marijan Križanović, ratni vojni invalid i član HVIDRA-e Požega.


Sudionik memorijalnih maratona je još od 1997. godine, a neki od njih su maraton za 108. brigadu Ovčara-Vukovar, zatim stazama Bljeska i dr.


Uz Križanovića do Kamenske su danas trčali hrvatski branitelji, pripadnici HV-a i trkači Hrvoje Bajt, Andrija Krijan, Zdravko Vidović, Drago Pišonić, Antun Nigović te Dinko Zima iz Atletskog kluba Požega. Maraton je organizirala požeška HVIDRA sa željom da on postane tradicionalan.

Vijence su u Kamenskoj danas položili i svijeće zapalili obitelji poginulih branitelja, predstavnici Hrvatske vojske, izaslanstvo Odsjeka za poslove obrane, Ureda državne uprave, PU požeško-slavonske, Grada Požege i Požeško-slavonske županije, braniteljskih udruga, Općine Brestovac te sudionici akcije 1991. godine i maratona Požega-Kamenska.

Prigodan su program pripremili učenici brestovačke Osnovne škole Dragutina Lermana.

FOTO Pogledajte fotogaleriju.



Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Koje je vaše mišljenje o euru godinu dana nakon uvođenja?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI