Reprezentativka: ¨Nogomet mi je, uz obitelj i zdravlje, na prvom mjestu¨

Iva i Mario Jakovac
(FOTO: Vjeran Blašković)

05.05.2016. | Bojan Miščević
Pregleda: 15230

Iva Jakovac ima 15 godina, nogomet je počela trenirati kada je imala 6 godina, a danas je reprezentativka Hrvatske do 17 godina.

- San mi je bio da zaigram za reprezentaciju Hrvatske, to se i ostvarilo prošle godine u prvom mjesecu. Od tad sam prošla reprezentativne kampove, razvojne turnire. Nedavno sam bila u Bugarskoj na razvojnom turniru gdje smo igrali protiv Gruzije, Rumunjske i Bugarske, a prije toga smo bili u Estoniji na kvalifikacijama za Europsko prvenstvo. Osnovni cilj je da jednog dana zaigram u ženskoj seniorskoj reprezentaciji, a dalje ćemo vidjeti - ispričala je za 034portal Iva.




Iva trenutačno igra u Ženskom nogometnom klubu Viktorija iz Slavonskog Broda.


- Počela sam trenirati s dečkima u Požegi, probala sam sve sportove ali sam se uvijek vraćala u nogomet. Ženski trening je ipak malo lakši od muškog no zapravo su podjednaki. Što se tiče utakmica, ljudi kažu da im se puno više dopada ženski nego muški nogomet - ispričala je svoje dojmove Iva.

Kaže kako ih u klubu ima oko 60 cura sveukupno. Igra na poziciji zadnjeg veznog ili stopera, a idol joj je bio Ivica Olić jer je najsrčaniji na terenu, daje sve od sebe kao i ona.

- U osnovnoj školi nije bilo prihvatljivo vršnjacima što cura igra nogomet i susretala sam se s raznim predrasudama. Sad su svi to već prihvatili, no da je bilo problema i zadirkivanja, je.

Objasnila je i kako izgleda svakodnevica u ženskom nogometnom klubu.

- Seniorke su prva ženska nogometna liga, a ja igram za kadetkinje koje su regionalna liga Slavonije. Do prošle sezone je bilo 6 ili 7 klubova koji su, nažalost, zbog nedostatka novca odustali. Ostale su Osijek i Brod. Mi igramo s dečkima našeg uzrasta, igra se liga i na kraju je finale lige između Osijeka i Broda. Na završnicu idu svi ženski nogometni klubovi iz Hrvatske - objasnila je.

Otac Mario i sam bivši nogometaš, velika je potpora, uz ostatak obitelji.

- Iva ima tri brata i jednu sestru i svi si međusobno pomažu, a mama je navikla. U početku su svi mislili da ja forsiram Ivu, no zbilja nije bilo tako. Svaki sport kojim se počela baviti joj je išao, no ona je htjela nogomet i to je njena volja - ispričao je.

Iva je veliki radnik i borac, te može biti uzor i primjer mnogim današnjim mladim osobama.

- Ako imate zacrtan cilj u glavi, treba se boriti za njega i nikad ne treba odustati jer vrijedi. Ja sam to osjetila, borila sam se, borim se i borit ću se i dalje jer mi je nogomet, uz obitelj i zdravlje, na prvom mjestu - zaključila je Iva.




Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Ako ste bili na ljetovanju u Hrvatskoj, koliko ste platili noćenje u apartmanu?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI