Na zabavan način o ionskim akceleratorima

Milko Jakšić s Instituta Ruđer Bošković
(FOTO: Aleksandar Grlić)

11.08.2013. | Aleksandar Grlić
Pregleda: 4090

Milko Jakšić s Instituta Ruđer Bošković održao je predavanje budućim znanstvenicima u sklopu Ljetne školi znanosti u požeškoj Gimnaziji. "Primjene ionskih akceleratora u razvoju novih materijala" nisu privukle puno znatiželjnih Požežana. Ovo predavanje kao i sva druga u sklopu Škole su otvorena za javnost. Iduće je predavanje u utorak u 20 sati predavanje "Vođenje IT startu-pa : tehnički dio".

Jakšić se služio rekvizitima poput vrećeice umjetnog gnojiva pri objašnjavanju radioaktivnosti, zatim džepnih lasera, industrijskog dijamanta i kutije leda. Sudionici su na pristupačan način doznali kako se akceleratore može koristiti za otkrivanje svojstava materijala, ali i njihovo oblikovanje. Kao primjer navodi dijamante djelomično promijenjene strukture koji bi se u budućnosti mogli koristiti za elektroničke komponente otporne na visoke temperature. Prisutnima je na pristupačan te zabavan način predstavio i njihovu potencijalnu upotrebu u liječenju raka, izradi propusnih membrana, nanostruktura i brojnim drugim područjima.

- Djeca su vrlo znatiželjna i drago mi je što sam imao priliku raditi s njima. Malo su sramežljivi pa nisu postavljali puno pitanja, ali su pokazali velik interes za praktične demonstracije. Oni danas mogu skoro sve naći na internetu pa u predavanjima nastojim pokazati ono što tamo ne mogu iskusiti. Zato uvijek nosim neki mali instrument poput Geiger–Müllerovog detektora radijacije sa sobom na predavanja. Jako mi je drago što je ova međunarodna škola došla u požešku Gimnaziju, koju sam i sam pohađao, iako ne u ovoj zgradi. Vrlo velik uspjeh dovesti je iz Višnjana koji je godinama radio na njoj. Djeca će imati veliku korist, a volio bih kada bi i Požežani imali puno više koristi od toga. Gimnaziju bi trebalo otvoriti tako da svi mogu posjetiti i gimnazijski muzej i zvjezdarnicu. Volim uvijek doći kući, jedino mi je žao što se ne stignem okupati u Velikoj, možda ću to učiniti kada se otvore ove nove terme - priča nam kroz smijeh Jakšić, koji je rodom Požežanin.


U drugom dijelu škole koji se održava od srijede, sudjeluju učenici viših razreda srednjih škola Hrvatske, Španjolske, Mađarske i brojnih drugih zemalja.


- Dolazim iz Francuske, inače sam iz Šri Lanke, prijavio sam se preko udruženja učenika koji se bave znanošću i već sam sudjelovao na sličnim praksama. Nisam imao prilike vidjeti puno grada osim okolice škole i Starog grada. Nadam se da ću vidjeti više idućih dana. Moj tim radi na projektu koji se naziva "Double trouble" (dvostruka nevolja) a odnosi se na nepredvidljivost kretanja dvostrukog njihala, kolege u timu su iz Hrvatske i Srbije, družim se i s drugim timovima i stječem nove prijatelje i poznanstva - predstavio nam se Laviru Koruwakanankanamge.

- Većinu vremena provodimo u školi ili Vili Dora, pa još nisam vidjela puno, ali grad vam je lijep. Škola je sjajna, vrlo je moderna, dobili smo i odličnog voditelja. Dobro je što radimo u malim grupama jer svatko ime mogućnost postaviti pitanja. Svidjelo mi se i današnje predavanje jer smo naučili razne nove stvari, posebno prvi dio o radijaciji jer sam puno toga već znala. Moj tim radi na projektu o nanočesticama, u kojem kombiniramo kemiju, fiziku i biologiju i informatiku, tako da je vrlo zanimljivo - priča nam Réka Karakas iz Mađarske.

- Sudjelujem u jednom znanstvenom programu u Španjolskoj gdje sam doznao za Školu. Drago mi je sto sam dobio priliku sudjelovati, a uz to radim baš na projektu koji mi je bio najzanimljiviji. Vadimo DNA iz vrlo starih kostiju i to mi se sviđa. Nemamo puno vremena, pa sam vidio samo centar grada koji je lijep i šaren, različit od drugih mjesta u svijetu. Sviđaju mi se i vaše djevojke, vrlo su slične Španjolkama, naše kulture imaju puno toga zajedničkog - kazao nam je Francesc Gonzáles Solé.



Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Izlazite li na glasanje u srijedu, 17.4.2024.?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI