U našoj županiji liječi se 40-ak ovisnika o teškim drogama


(FOTO: 034 portal)

26.06.2013. | Aleksandar Grlić
Pregleda: 10812

U povodu Međunarodnog dana borbe protiv zlouporabe droga u Grabriku je održana izložba učenika srednjih škola „Kreativni i neovisni“. Natječaj za radove je organizirala Požeško-slavonska županija, a Zavod za javno zdravstvo PSŽ u suradnji sa Županijskim povjerenstvom za suzbijanje zlouporabe opojnih droga, Policijskom upravom i udrugom PET PLUS organizirao je izložbu.

- Odlučili smo se za Grabrik jer se održava malonogometni turnir u sklopu Sportskih igara mladih. U natječaju „Kreativni i neovisni“ teme su bile slobodne i tiču se svih ovisnosti, ne samo onih ilegalnih i kako im reći "Ne!" - pojasnio nam je Dejvid Zombori, psiholog na Odjelu za prevenciju i izvanbolničko liječenje ovisnosti ZJZ PSŽ.




Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo stopa liječenih od svih ovisnosti je skoro tri puta manja u odnosu na onu u državi, a opijatska ovisnost iznosila je 82,5 ovisnika na 100.000 stanovnika. Pokušali smo doznati nešto više.


-  Kod lakih droga najčešće se radi o marihuani. Teška droga je kod nas najčešće heroin i imamo 40-ak registriranih ovisnika o težim opijatima. Tu je riječ samo o onima koji se liječe. Ovisnost je kronična recidivirajuća bolest mozga, no ne znači da su ovisnici doživotno osuđeni. Problem se treba što ranije uočiti i liječiti. Imamo ljude koji su otišli u komunu i terapijsku zajednicu i rehabilitirali se. Osobno znam ljude koji su se nakon više pokušaja uspjeli osloboditi ovisnosti, osnovati obitelj i živjeti normalan život - ispričao nam je Zombori.



Ovisnost može voditi i do takozvanog sekundarnog kriminala.

- Droga je skupa, ovisnik o heroinu treba svaki dan smisliti 500 kuna, a kako ima problema u funkcioniranju teško može naći ili zadržati posao. Tako ostanete bez sredstava za život, a kamoli za financiranje potreba za drogom, a to vas tjera da kradete ili postanete diler.



- Ako imate problem možete nam se obratiti u Županijsku 9, na Odjel za prevenciju i izvanbolničko liječenje ovisnosti. Javiti se mogu i roditelji koji smatraju da im je dijete krenulo tim putem. Stavljamo naglasak na prevenciju jer se na početku radi o eksperimentiranju koje treba spriječiti prije nego li postane ozbiljno. Naravno da od 100 mladih koji probaju marihuanu većina neće nastaviti s konzumiranjem, ali postoji opasnost - dodaje Zombori.







Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Jeste li zadovoljni rezultatima Izbora?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI