Dasović: Požeška županija je sigurna za život

Ivana Radić i Dario Dasović
(FOTO: Dušan Mirković/PIXSELL)

25.02.2013. | Domagoj Katić
Pregleda: 6042

"Požeško-slavonska županija je poprilično sigurna za život. Možemo pogledati druge sredine i biti sretni jer kod nas nema takvih kaznenih djela", rekao je Dario Dasović, načelnik PU požeško-slavonske na današnjoj konferenciji za medije gdje su predstavljeni statistički podatci za prošlu godinu. Unatoč tome Dasović je izrazio zabrinutost zbog povećanja broja maloljetnih počinitelja kaznenih djela te je istaknuo kako je porast evidentiran u onim otkivenim djelima, dok udio maloljentnika u neotkivenim djelima ostaje nepoznat.

Broj kaznenih djela po službenoj dužnosti je u 2012. godini porastao na 657, odnosno za 49 više nego što ih je bilo 2011. Najveći broj kaznenih djela je u domeni općeg kriminaliteta koji je porastao s 445 na 470 dok je porast u gospodarstvenom kriminalitetu povećan s 45 na 77 kaznenih djela. Razrješenost kaznenih djela je 20 postovo veća od prosjeka RH te iznosi 80 posto. Dasović smatra kako se veći broj maloljetnih delikvenata može povezati s ekonomskom situacijom kao i broj samoubojstava i pokušaja samoubojstava koji je porastao s 32 u 2011. na 41 u 2012. godini.

Narušavanje javnog reda i mira je u 2012. zabilježeno 392 puta, što je osjetni pad jer je u 2011. bilo 502 prijave, od toga njih 55 posto je povezano s alkoholom.


Četiri osobe više su poginule na prometnicama, odnosno njih 10 ukupno dok je ukupan broj prometnih nesreća 543. Šteta nastala u požarima je 22 milijuna kuna i to zbog 2 velika požara - tvornice Studenac i tvornice parketa Veta koje same nose 19 milijuna kuna štete.


- Ovi pokazatelji nisu tu samo zbog statistike, već su smjernica za daljnji rad ove uprave, potrebno je preventivno djelovati kako bi se smanjio broj poginulih, poboljšati suradnju u zajednici da bismo smanjili broj provala. Građani se i sami moraju zaštititi jer će to lopovima otežati posao - kazao je Dasović.

Dotakao se problematike sigurnosnog pojasa na zadnjem sjedištu te rekao kako je to obveza. - Siguran sam da su vozači s time upoznati, ali vjerujem kako je policija do sada više upozoravala nego kažnjavala takav slučaj. Svjestan sam da je situacija dosta neuobičajena, ali ja sam se navikao na pojas kada se vozim na stražnjem sjedalu - kaže uz napomenu kako je to izuzetno bitno jer se na stražnjem sjedalu pretežno voze djeca.

Javnosti je obznanjeno i kako je nova službenica za odnose s javnošću Nikolina Janković, dok je dosadašnji službenik Krunoslav Kokić postao policijski službenik za nadzor i planiranje te prevenciju.


Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Izlazite li na glasanje u srijedu, 17.4.2024.?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI