Ronko potiče poljoprivredu: 10 kuna za 100 litara mlijeka

Požeški gradonačelnik Zdravko Ronko
(FOTO: Domagoj Katić)

04.02.2013. | Domagoj Katić
Pregleda: 13312

Potaknut nedavnim prosvjedima poljoprivrednika, požeški gradonačelnik Zdravko Ronko je odlučio javnost podsjetiti na odluke Gradskog vijeća po pitanju sela i poljoprivrednika. Tako je naglasio da Grad s 10 kuna po voćki potiče nasad, ako mu je površina minimalno jedan hektar, s maksimalno 6.000 kuna po hektaru, dok vinogradari dobivaju 3 kune po novom loznom cijepu.

Poticaji za oplodnju krmača i junica

- Kada je u pitanju oplodnja krmača, Grad ih potiče sa 160, a junice s 200 kuna, što je puni iznos. Što se tiče formiranja matičnih stada koza i ovaca po jaretu, janjetu, ovnu i jarcu je poticaj 800 kuna - dodao je Ronko te je najavio i novi poticaj u 2013. godini.


- Ono što smo zacrtali za 2013. godini je da ćemo dati poticaj proizvođačima mlijeka i to 10 lipa po litri predanog mlijeka otkupljivaču. Poticaje proizvođači moraju zatražiti do 15. u tekućem mjesecu za prethodni mjesec. Isplata je u roku 30 dana od dana podnošenja zahtjeva. S obzirom da je ovo prvi put, molim da se dostavi preslika rješenja pravnog ili fizičkog subjekta s matičnim brojem ili OIB-om, žiroračun i ugovor s otkupljivačem mlijeka - kazao je Ronko prilikom predstavljanja novog poticaja kojim će mljekari za 100 proizvedenih litara od Grada dobiti 10 kuna.


Popust pri legalizaciji objekata

Osvrnuo se i na legalizaciju objekata te je rekao kako postoje određene pogodnosti u vidu komunalnog doprinosa.

- Svi podnositelji zahtjeva koji se odluče na jednokratno plaćanje komunalnog doprinosa ostvaruju 50 posto popusta, dok će poduzetnici, obrtnici i poljoprivrednici dobiti dodatnih 20 posto, odnosno 70 posto ukupnog popusta za jednokratno plaćanje - kazao je Ronko.

Dok Požega smanjuje doprinos, drugi ga se potpuno odriču

A kako je stanje u obližnjim gradovima i općinama? Izgleda da su mnogi drugi u okolici Požege proizvođače i poljoprivrednike u potpunosti oslobodili plaćanja doprinosa.

- Za proizvodne djelatnosti se ne plaća komunalni doprinos, dok se za sve ostalo plaća. Ako se bavite proizvodnjom mlijeka nećete platiti doprinos za štalu gdje držite krave, ali ako imate skladište u kojem imate nešto, to ćete platiti - kaže Davor Huška, gradonačelnik Pakraca.

Ista stvar je i u Pleternici, gdje nam dogradonačelnica Antonija Jozić kaže kako se Grad Pleternica među prvima odrekao komunalnog doprinosa za gospodarske, poslovne i poljoprivredne objekte kako bi na taj način potaknuli proizvodnju. Općina Velika se također u potpunosti odrekla komunalnog doprinosa, osim u slučaju stambenih objekata gdje on iznosi 50 posto.


Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Koje je vaše mišljenje o euru godinu dana nakon uvođenja?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI