Požeški proračun 40 posto jači nego lani: Ulagat će u infrastrukturu

Gradska kuća u požegi
(FOTO: Mario Nakić)

07.12.2012. | Mario Nakić
Pregleda: 5937

Gradski proračun Grada Požege za 2013. godinu bi, prema prijedlogu gradonačelnika Zdravka Ronka, trebao iznositi oko 113 milijuna kuna i veći je za 42 posto u odnosu na prethodnu godinu. Prihodi se odnose prvenstveno na poreze (oko 40 mil.), pomoći (30 mil.) i na upravne i administrativne pristojbe (19 mil. kn).

Novi kružni tok

Što se rashoda tiče, najviše će se ulagati u komunalnu infrastrukturu, a za nju je prema planu izdvojeno ukupno 52 milijuna kuna ili čak 184 posto više nego lani. Najviše je predviđeno za izgradnju novoga kružnog toka između Zagrebačke i Šijačke ulice (oko 15 milijuna) i za uređenje Trga sv. Terezije (8 mil. kn).


Osim toga, proračunom je predviđeno uređenje groblja (postavljanje križa), sufinanciranje radova Hrvatskih željeznica, ulaganje u sustav javne rasvjete, ulaganja u zgrade Glazbene škole, Gradskog kazališta, Gradskog muzeja i Gradske knjižnice i čitaonice, Dječjih vrtića, obnovu spomenika fra Luke Imbrišinovića i izgradnju nove osnovne škole.


Za gospodarstvo manje od 2 milijuna

Ostali rashodi su manje-više na razini prošlogodišnjih. Treba spomenuti da se za razvoj gospodarstva i u ovom proračunu nije našlo puno mjesta. Tako je za gospodarstvo ukupno planirano manje od 2 milijuna kuna, od čega se veći dio odnosi na "subvencije trgovačkim društvima" (1,2 milijuna).

Gradsko vijeće će večeras (petak) na sjednici odlučiti o prijedlogu ovog proračuna, a nezavisni vijećnik Nino Smolčić izvijestio je medije o dopunama koje će on predložiti na sjednici.

Smolčićevi amandmani

- Za 21. sjednicu Gradskog vijeća Grada Požege uputio sam 16 prijedloga za dopunu dnevnog reda te 3 amandamana na proračun. Istima je predviđeno ulaganje u gospodarsku zonu Sjever u iznosu 7,5 mil. kn, 6,4 mil. kn za nastavak rada na trasi brze ceste, 7 milijuna za izgranju sportske dvorane na Ratarnici, 400.000 kn za asfaltiranje pristupnog dijela Industrijske ulice i 200.000 kn za nastavak izgradnje šetnice - pješačke staze u parku u Zvonimirovoj ulici - rekao je Smolčić koji se nada da će većina u vijeću prihvatiti njegove prijedloge.

- Gradonačelnik je rekao kako pušu neki novi vjetrovi. Iskreno vjerujem da to znači da će se sada voditi računa o prioritetima, a to treba biti zapošljavanje - pojašnjava Smolčić.




Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Koje je vaše mišljenje o euru godinu dana nakon uvođenja?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI