Crne točke: Ovo su najkritičnija mjesta s najviše prometnih nesreća

Zavoj kod mjesta Oblakovac, na cesti Požega - Nova Gradiška
(FOTO: PU požeško-slavonska)

30.11.2012. | Mario Nakić
Pregleda: 15551

Proučavanjem i analiziranjem prometnih nesreća, uočava se da se na pojedinim mjestima nesreće događaju učestalije nego na ostatku prometne mreže. Cilj istraživanja sigurnosti prometa na cestama je detektirati takva mjesta koja kolokvijalno nazivamo crnim točkama, rekla je Ivana Radić, glasnogovornica PU požeško-slavonske u odgovoru na pitanje 034portala o prometnim "crnim točkama" na području Požeško-slavonske županije.

PU požeško-slavonska izdvojila je šest opasnih mjesta na državnim cestama, kao mjesta gomilanja prometnih nesreća:

1. Ferovac (na kutjevačkom području, na cestama Kutjevo - Pleternica i Požega - Našice) – raskrižje DC 51 i ŽC 4030;
2. Jakšić – zavoji u naselju, DC 51;
3. Ferovac – Kula – zavoj između navedenih mjesta, DC 51;
4. Bilice (kod Pleternice, na cesti prema Sl. Brodu) – dvostruki zavoj u naseljenom mjestu, DC 525;
5. Filipovac (između Pakraca i Lipika) – ravni cestovni potez u naseljenom mjestu, DC 5;
6. Oblakovac (kod Brestovca, na cesti prema Novoj Gradiški i izlazu na autocestu) – zavoj u blizini naseljenog mjesta, DC 51.


Na navedenim opasnim mjestima tijekom zadnje 4 godine dogodile su se ukupno 82 prometne nesreće, od toga jedna s poginulim osobama, 42 s ozlijeđenim osobama i 39 prometnih nesreća s materijalnom štetom. U prometnim nesrećama ozlijeđeno je 76 sudionika od kojih su dvije osobe smrtno stradale, 10 osoba je teško, a 64 su lakše ozlijeđene, izvijestila je glasnogovornica Radić.


Neke od crnih točaka programom Hrvatskih cesta već su riješene i rekonstruirane, dok je rekonstrukcija drugih u planu. Raskrižje u Ferovcu je rekonstruirano, kao i zavoji u Jakšiću. Zavoj na ulazu u Bilice je trenutačno u fazi rješavanja izgradnjom obilaznice, a za opasni zavoj kod mjesta Oblakovac na putu za Novu Gradišku je projektirano rješenje.

- U Oblakovcu je trenutačno u tijeku žalbeni rok za izvođača radova. Tamo imamo u planu proširiti cestu, ublažiti krivinu i postaviti novu prometnu signalizaciju. Zavoj između Ferovca i Kule još nije u planu, kao i Filipovac. To je naseljeno mjesto, čeka se projektna dokumentacija i rješenje za tu opasnu točku - rekao je Nenad Čer, voditelj slavonskobrodske ispostave Hrvatskih cesta.


Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Koje je vaše mišljenje o euru godinu dana nakon uvođenja?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI