Pavelić: Hrvatska je jučer osuđena (video)

Braniteljski prosvjed
(FOTO: Mario Nakić)

16.04.2011. | Mario Nakić
Pregleda: 12203

Više stotina građana okupilo se danas u podne na mirnom prosvjedu, koji je organizirala Koordinacija udruga proizašlih iz Domovinskog rata Požeško-slavonske županije ispred zgrade suda u pješačkoj zoni, kako bi izrazili svoje nezadovoljstvo jučerašnjom presudom Haaškog suda. Hrvatski su generali Ante Gotovina i Mladen Markač jučer, naime, prvostupanjskom presudom osuđeni na dugogodišnje zatvorske kazne (Gotovina 24, a Markač 18) zbog "sudjelovanja u zločinačkom pothvatu s ciljem protjerivanja srpskog stanovništva iz Hrvatske".



"Opasno za sve branitelje"


- Hrvatska je ovom presudom ponižena, rekao je Krešimir Pavelić, predsjednik Koordinacije okupljenima.
- Hrvatska je duboko razočarana jer Hrvatska je jučer osuđena. Ovo je opasno i za sve hrvatske branitelje, ali i sve dobronamjerne ljude u Hrvatskoj. Kolektivna odgovornost, koja nam se nameće, može imati u konačnici nesagledive posljedice za Republiku Hrvatsku i njeno stvaranje. Neosporive su činjenice da je Hrvatska vodila pravedan, obrambeni i oslobodilački rat i da je hrvatska država bila izložena jednoj brutalnoj i agresivnoj politici i jednom brutalnom i nametnutom ratu. Stoga očekujemo od službene politike da beskompromisno stane u obranu istine o Domovinskom ratu i o prvom hrvatskom predsjedniku dr. Franji Tuđmanu, rekao je Pavelić.


Sve je prošlo mirno

Pavelić je potom pozvao branitelje na mir i dostojanstvo, a državne institucije da ulože sve napore kako bi na drugostupanjskom sudu nepravedna presuda bila poništena. Okupljeni su se nakon njegova govora uputili do Trga 123. brigade, biste dr. Franje Tuđmana i požeške Katedrale, gdje su se pomolili za poginule hrvatske branitelje i za osuđene generale. Prosvjed je protekao mirno i bez ekscesa.


Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Ako ste bili na ljetovanju u Hrvatskoj, koliko ste platili noćenje u apartmanu?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI