Svake godine sve manje osnovnoškolaca

Požeški prvašići
(FOTO: Bojan Miščević)

13.04.2011. | Bojan Miščević
Pregleda: 4427

Trend pada broja rođene djece unazad više godina odražava se i na broj upisane djece u sve tri požeške osnovne škole kojima je osnivač Grad Požega. OŠ Antuna Kanižlića bilježi pad od gotovo 200 djece u zadnjih sedam godina. Tako je 2003. godine bilo upisano 1020 djece svih uzrasta, da bi ove godine taj broj pao na samo 850. U OŠ Julija Kempfa 2005. godine upisano je 887 djece svih uzrasta, ove godine 738, dok je u OŠ Dobriše Cesarića 2009. upisano 860, a ove godine 806 učenika.

Analizirajući ove brojke treba voditi računa i kako je 2009. godine u Požegi osnovna i Katolička osnovna škola koja svake godine upisuje 2 razreda prvašića, što smanjuje broj učenika u gradskim osnovnim školama.

Organizacijski višak


Takav, negativan trend se odražava na sve segmente života i društva jer se smanjuje broj razrednih odjela, smanjuje se satnica, pa tako velik broj učitelja i nastavnika postaje organizacijski višak. Ne primajući nove učitelje i nastavnike, umirovljujući postojeći kadar, ravnatelji i vodstva škola rješavaju problem organizacijskog viška.


Odlazak u mirovinu kao rješenje

- 2005. godine bilo je upisano 887 djece. Pad nataliteta, pa tako i broj upisanih učenika svake godine rezultirao je time da smo ove godine upisali 738 učenika svih uzrasta. Smanjenjem broja učenika smanjuje je se i broj razrednih odjela, dolazi do organizacijskog viška. Taj problem rješavamo ne zapošljavanjem novih učitelja i nastavnika - rekao je Dragan Zovko, ravnatelj OŠ Julija Kempfa.

- Mi smo imali sreću da su prošle i ove godine dvije učiteljice otišle u mirovinu, tako da smo na nuli - rekao je Zlatko Jakobović, ravnatelj OŠ Antuna Kanižlića.


Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Jeste li zadovoljni rezultatima Izbora?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI