Gospa od Suza, čudo koje se u Pleternici slavi 62 godine

17.08.2017. | vecernji.hr
Pregleda: 14747

U marijanskom svetištu u Pleternici od 23. do 31. kolovoza moli se devetnica Gospi od Suza, a to je prigoda da otkrijete ljepote ovog gradića i čitavog požeškog kraja.

I ove će godine krajem kolovoza u Pleternicu pristići vjernici iz požeškog kraja, Hrvatske i svijeta kako bi u miru i molitvi obilježili spomen na reljefni kip Gospe koja je 1953. plakala četiri dana iznad bračnog kreveta obitelji Ianusso u Siracusi na Siciliji. Znanstvena analiza potvrdila je da je riječ o ljudskim suzama, a dva mjeseca nakon ovog čuda liječnička komisija otkrila je 300 znanstveno neobjašnjivih ozdravljenja. Ubrzo je svetište Gospe od Suza u Siracusi postalo poznato u čitavom svijetu.

U malom gradu Pleternici u požeškom kraju, u spomen na događaj u Siracusi velečasni Ljudevit Petrak, 1955. održao je prvu devetnicu Gospi od Suza, a posljednje večeri, 31. kolovoza, s upaljenim svijećama krenula je procesija… Od tada misne večeri ispunjene mirom i blagoslovom svake godine okupljale su sve više vjernika, pa je sirakuški biskup je 1958. pleterničkoj župi darovao blagoslovljenu sliku Gospe od Suza i vatu kojom je dotaknut čudotvorni reljef, a pedeset godina nakon prve procesije Pleternica je proglašena svetištem Gospe od Suza.


Cesta ruža i vina


Posjetite li ovoga kolovoza Pleternicu, ne propustite otkriti njezine ljepote. Pleternicom prolazi jedna od tri vinske ceste Požeško-slavonske županije, a njezin najatraktivniji dio – Cesta ruža i vina, u duljini tri i pol kilometra kreće iz središta ovoga grada i vijuga prekrasnim vinogradarskim krajem. Ako ste pomislili da ruže u vinogradima imaju dekorativnu ulogu, prevarili ste se. Ovo je cvijeće najosjetljivije na bolesti loze pa je njihova funkcija u ovom slučaju ipak preventivne prirode.

Da je ovo i u prošlosti bio iznimno bogat vinorodan kraj potvrđuju i brojne legende. Jedna od njih kaže da je udovica Clicquot, ista ona dama koja je u 19. stoljeću pokorila svijet svojim šampanjcima, na putu u Petrograd posjetila Pleternicu i toliko se oduševila tamošnjim brežuljcima i bačvama od hrastovine da je po povratku u Champagneu Pleterničanima poslala lozne cijepove. U njezinu čast, jedan od brežuljaka, a kasnije kupaža graševine, rajnskog rizlinga, bijelog pinota i domaće ranine, dobili su ime Klikun, po načinu na koji su mještani izgovarali prezime Clicquot. Upravo na ovom brežuljku smještena je i poznata hrvatska vinarija Markota, nezaobilazno mjesto za sve vinoljupce i one koji će to postati.

U Etno kući Belo u ponudi su specijaliteti tradicionalne slavonske kuhinje, a ljubitelji prirode obilaze i Ranč Čondić, bogat biljnim i životinjskim svijetom, isprepleten šumskim šetnicama piše vecernji.hr


Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Jeste li zadovoljni rezultatima Izbora?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI