Istina je voda duboka

Gradsko vijeće Grada Pleternice
(FOTO: M.M.)

07.08.2017. | Franjo Memedović
Pregleda: 13292

Nisam njihov odvjetnik i ne želim , ovim osvrtom braniti Franju Lucića i Marijana Aladrovića , kao što ne želim reći ni poreći da ne poznam ovu dvojicu državnih i lokalnih političara s kojima, osim rijetkih usputnih prigodnih druženja, nemam nikakvih dodirnih točaka, niti u svjetonazorskom, a niti u bilo kojem drugom interesnom obliku. Zato tako neopterećen i neovisan o bilo kojem zajedništvu s Lucićem i Aladrovićem mogu slobodno iznijeti svoja razmišljanja i činjenice vezane na doprinos ove dvojice u razvoju cijele Županije Požeško- slavonske, a pogotovo njenog južnog dijela, pleterničkog kraja, pa zašto to tajiti.

Mnogi su zaboravili u kakvom je stanju županija Požeško -slavonska ostavljena nakon odlaska Bagarića i Zeca, pa zatim i vladavine SDP, čiji ondašnji a i današnji dužnosnici liju suze nad sudbinom Lucića, dijele mu savjete i govore što je najbolje činiti za njega. Kakvog li licemjerstva i cinizama. Pobjedom Aladrovića 2009.g. na neposrednim izborima za župana , županija je krenula izlaziti iz gliba dugova i zaostajanja, a lokne samouprave, gradovi i općine, s novim projektima, koji su dolaženjem SDP 2011.g.na vrha državne vlasti često elegantno opstruirani po asistencijama i instrukcijama onih kojima je Požega dom, a Slavonija uži zavičaj. Bez obzira na takva ponašanja, mora se priznati da se ipak guralo prema naprijed i da su mnoga naselja na području cijele županije, od Pakraca i Lipika pa sve do Pleternice, dobila nove vizure i kvalitetnije uvjete za ugodnije življenje. Mnogi prigovaraju da je malo otvorenih radnih mjesta, da je veliko iseljavanje, a i da se demografska slika promijenila na lošije. Sve je to točno, ali neka mi netko odgovori, što su tome krivi Lucić i Aladrović i dali ti kritizeri znaju tko su i gdje se analize kreatori gospodarske, socijalne i demografske politike. Ono što je bilo moguće , a i više od toga, na lokalnoj razini uz skromne lokalne izvorne proračune, u većini slučajeva s izvršiteljima vlasti u općina i gradova učinjeni su primjetni gospodarski i komunalni napreci. Za to sigurno imaju zasluge i Lucić i Aladrović, pa i današnji župan Tomašević, jer im to pravo daju i zborni rezultati, pa sve do ovih posljednjih. Kako god se nekom to sviđalo ili ne sviđalo, demokracija je vraška disciplina, to je politički sistem volje većine, a većina je na području županije Požeško-slavonske dala povjerenje Luciću, Aladroviću i Tomaševiću, kao i njihovim stranačkim sljedbenicima.

Sjeća li se itko više , kako je Pletenica izgledala prije petnaestak, dvadeset godina? Gradić s nešto više od tri tisuće duša ličio je više na neko trgovište, tiho i mirno, uljuljano u svoju svako dnevnicu i prošlost, i ponekad se činili kao da je tu vrijeme odavno stalo i zaspalo. A danas? U Pleternici danas nema ulice ni nogostupa sa starim asfaltom , nema stare žmirkave ulične rasvjete, u uporabi je nova moderna Narodna knjižnica, tu je prva mimi hidroelektrana u Hrvatskoj, komforni dječji vrtić, izgrađen je poduzetnički inkubator, uređeno stočno sajmište u moderan hipodrom za svjetske priredbe, obnavlja se stara brana na rijeci Orljavi, uređuje se staro kino u modernu više namjensku dvoranu, pristigla su sredstva za uređenje središnjeg pleterničkog trga, gradit će se i nova zelena tržnica a i otvaranje srednje škole u Pleternici je izvjesna realnost. I u tridesetak sela i naselja pleterničkog kraja učinjena su mnoga unapređenja komunalnog standarda čemu su svoj doprinos i trud uz gradonačelnicu Jozić dali i Lucić i Aladrović, kao i aktualni župan Tomašević, ne praveći razliku dali se ta sela i naselja nalaze s lijevih ili desnih obala rijeka Orljave i Londže. Ovo su činjenice, sviđale se one nekom ili ne, a sve ostalo je jal i zavist.


I sada, i danas, kada se Lucića i Aladrovića proziva i opoziva za ovo ili ono, treba upozoriti one koji to čine, da ne donose presude prije dokaznog procesa o utvrđivanju istine. Sve osim ovoga je nešto drugo i predstavlja hajku i harangu neistomišljenika i oponenata na Lucića i Aladrovića, te ugrozu njihovog integriteta i dostojanstva To nije način i sredstvo za osvajanje vlasti, nije niti moralno, a puno puta je i kontraproduktivno. O svima nama istina bilo kada izađe na svjetlo dana, ali ona ne može biti onakva kakvu bio netko želio i koja bi kao takva nekome trebala ići u korist. Mudrost izreke ISTINA JE VODA DUBOKA u sebi skriva oprez, je l` loša i površna prosudba puno puta nije, niti mora biti istina.



Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Jeste li zadovoljni rezultatima Izbora?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI