Biskup Škvorčević krstio deveto i deseto dijete obitelji Soldo u Buku

Obitelj Soldo
(FOTO: Biskupija)

07.08.2017. | M.M.
Pregleda: 8769

Na blagdan Preobraženja Gospodinova, 6. kolovoza, biskup Antun Škvorčević pohodio je župu Sv. Jurja Mučenika u Buku, predvodio euharistijsko slavlje i krstio Josipa i Mariju, deveto i deseto dijete u obitelji Vjekoslava i Marine Soldo. Na početku misnog slavlja pozdravio je nazočne, izrazivši radost što obitelj Soldo upravo na svetkovinu Preobraženja Gospodinova krsti svoje deveto i deseto dijete, blizance Josipa i Mariju. Od srca je čestitao spomenutim roditeljima za svjedočanstvo koje su očitovali opredjeljenjem za brojnu djecu i za žrtvu ljubavi koja je njih oplemenila, a našu hrvatsku domovinu obogatila.




U homiliji biskup je na temelju evanđeoskog izvještaja protumačio što zapravo danas slavimo, Istaknuo je da je Druga Božanska Osoba utjelovljenjem postala čovjekom, preuzela ljudsko prolazno i smrtno tijelo, te ga žrtvom svoje ljubavi na križu obasjala besmrtnošću, preobrazila u puninu Božjeg života, unaprijed to naznačivši u događaju na brdu Taboru. Biskup je povezao jučerašnji Dan pobjede, domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja s blagdanom Preobraženja te je kazao kako nam hrvatski branitelji daju primjer puta preobrazbe za razliku od nekih koji su krenuli putem pretvorbe. Dok su branitelji polagali živote i umirali za našu slobodu, neki su istodobno očitovali sebičnost i nastojali si priskrbiti materijalna dobra tako da društveno vlasništvo pretvore u svoje privatno te se obogate. Ustvrdio je da se s takvom pretvorbom na materijalnoj razini nitko ne može usrećiti, nego da se to može ostvariti jedino preobrazbom iz moći duha kojoj je ime ljubav. Kad netko živi plemenitost, dobrotu i ljubav, kada to pretoči u konkretni život, u žrtvu, kad polaže sebe za drugoga, on ne umire, nego se preobražava, pobjeđuje. Biskup je rekao da su hrvatski branitelji preobražavali sebe i domovinu kroz moć ljubavi i žrtvu kojom su se polagali za našu slobodu.






Ustvrdio je da se to i sada ostvaruje u Hrvatskoj, napose u braku gdje muževi i žene žive jedni za druge te u žrtvi ljubavi primaju potomstvo. Rekao je i da su se među takve svrstali supružnici Soldo, istaknuvši da je njihova žrtva ljubavi ona moć koja njihov život preobražava u smisao i uzdiže na višu razinu postojanja. Hrvatska može ići najsnažnije naprijed, nastavio je biskup, po takvim obiteljima koje svoju žrtvu ljubavi sjedinjuju s Isusom Kristom i njegovom žrtvom ljubavi na križu kojom je pobijedio smrt. Poželio je da bude blagoslovljeno sve što obitelj Soldo nastoji živjeti u tom raspoloženju vjere, a nazočne je pozvao da joj budu potpora u njezinu opredjeljenju za život. Rekao je da će njihova mala djeca po svetom krštenju ući u dinamizam te iste Isusove ljubavi na križu i njegove pobjede uskrsnuća te da joj u odgoju pomognu kako bi s njime rasla do konačne preobrazbe. Zamolio je Krista Gospodina da svim sudionicima slavlja udijeli da budu moćni duhom ljubavi i žrtve, iz koje se rađa naša osobna i društvena preobrazba.




Na svršetku misnog slavlja biskup je čestitao obitelji Soldo za dvoje u krštenju preporođene djece, rekavši da je njihova sudbina sada u Isusovim rukama. Pozvao ih da uz Božju pomoć učine sve što je s njihove strane moguće da sva njihova djeca rastu u onim dimenzijama života u koje ih može uvesti samo Isus Krist. Biskupovu čestitku nazočni su popratili pljeskom. Nakon misnog slavlja biskup se u prostorima župne kuće zajedno sa župnikom Slavkom Starčevićem zadržao u razgovoru sa članovima obitelji Soldo, zanimao se za njihov život, osobito najstarijeg sina koji je nedavno morao otići u Njemačku zbog nemogućnosti pronalaska radnog mjesta u domovini, djeci je podijelio darove, a roditeljima novčani prilog.


Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Jeste li zadovoljni rezultatima Izbora?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI