Četverodnevna obuka vatrogasnih zapovjednika u Austriji

Vatrogasni zapovjednici u Austriji
(FOTO: Marko Ašembrener)

27.01.2017. | A.M.
Pregleda: 10801

Velikasuradnja vatrogasaca Hrvatske i austrijskog Tirola rezultirala je još jednimuspješnim projektom koji je početkom godine realiziran u Zemaljskoj vatrogasnojškoli u Telfsu.

Naime, na ponovni poziv iz Tirola, nakon 13 mjeseci, vatrogasnizapovjednici iz Požeško-slavonske i Vukovarsko-srijemske županije ponovno subili u njihovoj vatrogasnoj školi koju pohađaju vatrogasci iz cijeloga Tirola.Razmijenili su iskustva u radu te tom prilikom i nešto novo naučili.




Podeset zapovjednika ili njihovih zamjenika bilo je iz Požeško-slavonske (DVD-iPleternica, Kutjevo, Kaptol, Brestovac, Požega, Pakrac, Lipik, JVPPožeško-slavonske županije, JVP gradaPožege te županijski vatrogasni zapovjednik), deset iz Vukovarsko-srijemske(DVD-i Babina Greda, Ivankovo, Nijemci, Cerna, Bošnjaci, Otok, Nuštar, JVPVukovar, Vinkovci i Ilok) te dva zapovjednika iz Bosne i Hercegovine iz Viteza.


Našivatrogasni zapovjednici su u četiri dana prošli nešto malo teorijskog i mnogopraktičnog rada. Sama obuka bila je prilagođena prema našim ranijim zahtjevima,pa su tako vatrogasci dva dana radili spašavanja prilikom tehničkih intervencijau prometu, a preostala dva dana gašenje požara u zatvorenom prostoru.



Stečenanova iskustva vrlo su vrijedna jer su vatrogasci tokom 4 dana mogli dosta novihstvari naučiti ili već naučene usporediti s viđenim u školi. Uvjeti kojevatrogasci u Tirolu imaju prilikom svog vatrogasnog školovanja su odlični.

Uslučaju vremenskih neprilika, hladnog ili kišovitog vremena i dalje se možeraditi jer imaju veliku halu za rad u kojoj se uz jedan bočni zid nalazistambena zgrada od 3 kata sve u svrhu uvježbavanja vatrogasaca. Imaju odličanvozni park, požarnu kuću, tunel, željeznicu, školu za vozače vatrogasnihkamiona... Nedostatak opreme, alata ili uređaja ondje je nepoznanica. Uz toimaju i kvalitetne predavače, uvjete rada, boravka i opremljenost predavaonicate samim time i kvalitetniju obuku.



Vatrogascisu iz Tirola otišli zadovoljni onime što su vidjeli i što su naučili s velikomzahvalom Zapovjedniku vatrogasaca Tirola g. Peteru Hölzl, Zemaljskojvatrogasnoj školi u Telfsu - ravnatelju škole Georgu Waldhartu, predavačima,koordinatoru cijeloga projekta g. Peteru Logaru kao i našem koordinatoru g.Tomislavu Stokiću.


Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Koje je vaše mišljenje o euru godinu dana nakon uvođenja?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI