Evo koliko ćete od početka veljače plaćati za izdavanje putovnice, vozačke...

Putovnica
(FOTO: Jutarnji.hr)

27.01.2017. | M.B./Jutarnji.hr
Pregleda: 12306

Vlada je na sjednici u četvrtak donijela uredbu kojom se upravne pristojbe koje se plaćaju tijelima državne uprave, a čine prihod državnog proračuna, smanjuju za 30 posto.

Predsjednik Vlade Andrej Plenković je istaknuo da je Uredba stupa na snagu 1. veljače 2017. godine još jedan korak kojim se rasterećuju i građani i poduzetnici.

U dokumentu objavljenom na stranicama Vlade može se vidjeti koliko će pojedine upravne pristojbe koštati.


Primjerice, za izdavanje putovnice morat ćete platiti 50 kuna, a 200 kn u žurnom postupku. Za izdavanje kratkotrajne vize morat ćete platiti 60 eura, a produljenje roka valjanosti i/ili trajanja boravka odobrenog na temelju izdane vize zbog ozbiljnog osobnog razloga: 30 eura. Ako se pak želite odreći hrvatskog državljanstva morat ćete za to rješenje platiti 3600 kuna, a primitak u hrvatsko državljanstvo 2000 kuna. Pristrojbe za izdavanje vozačke dozvole koštat će vas 15 kuna, a za zamjenu inozemne vozačke dozvole 50 kuna. Pristrojba za osnivanje trgovačkog društva iznosit če pak 250 kuna.


U dokumentu je pak navedeno i nekoliko potpuno neobičnih pristrojbi, poput certifikata za izvoz neobrađenih dijamanata koji košta 500 kuna.

Tu su i pristojbe u području unutarnjih poslova, gospodarske pristojbe, pristojbe u području ugostiteljstva i turizma, prometne pristojbe, pristojbe u području poljoprivrede, ribarstva, šumarstva i lova, u području vodnoga gospodarstva, katastarske pristojbe, pristojbe u području zdravstva, u području trgovine, građevinske pristojbe, pristojbe u području odgoja, obrazovanja i sporta, pristojbe za obavljanje djelatnosti, pristojbe u području vanjskih poslova, pristojbe pri sklapanju braka i životnog partnerstva, pristojbe za zaštitu okoliša, za zaštitu kulturne baštine, za zaštitu tržišnog natjecanja, kao i pristojbe u području uprave.

izvor: www.jutarnji.hr



Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Jeste li zadovoljni rezultatima Izbora?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI