Smolčić: Orljava nestaje zbog loše regulacije (foto)


(FOTO: 034 portal)

06.10.2011. | Vjeran Blašković
Pregleda: 13975

Gotovo presušeno korito Orljave u Požegi koje već mjesecima plijeni poglede Požežana i gostiju bio je povod performansu kojega su izveli članovi požeško-slavonskog HSLS-a, predsjednik Nino Smolčić i član Damir Kovačević, a pridružili su im se građani Branko Ivančević i Branko Matić.
Oni su postavili stol i stolice na suhi dio korita rijeke te pod suncobranom evocirali uspomene kako je Orljava nekada izgledala i koliko je bila duboka.

Preagresivna regulacija

- Opravdani je strah od visoke vode i moguće poplave, ali ono što smo napravili ovoj rijeci je i nekoliko koraka više od neophodne regulacije. Orljava nikada nije bila tolika prijetnja Požežanima i njihovoj imovini da je na ovako agresivan način ugušimo i za njeno reguliranje trebalo je primijeniti znatno manje agresivne zahvate. Glavni razlog je što je od korita rijeke na potezu od Nurkovca do Vidovaca napravljen kanal tako voda samo protutnji kroz grad.


U povijesti Orljava nikada nije presušivala, a danas ako samo 3 tjedna nema padalina vode nema više od 10 cm. Da ovo sušno korito nije samo posljedica izostanka padalina najbolji prikaz je rijeka Veličanka koja se sa znatnom količinom vode ulijeva u Orljavu - rekao je Nino Smolčić. Dodao je kako je Veličanka, koja je više plavila Požegu nego Orljava, regulirana, ali ne tako agresivno.


Novi sadržaji uz Orljavu

- Prirodna je želja čovjeka da ide prema vodi i zato smatramo da bi Požega trebala znatno više iskoristiti rijeku kao izvor mogućih sadržaja od kojih je jedan svakako uređena šetnica sa klupama pa čak do mogućeg restorana.

Stariji Požežani se sjećaju Orljave u jednom potpuno drugom svijetlu. Orljava je rijeka na kojoj su se kupali, a mlađim Požežanima je nezamislivo da su bili takvi dubljaci da se nije moglo nogama dokučiti dno pa čak da se sa željezničkog mosta skakalo na glavu.

Tih dana i vremena prisjetio se Branko Ivančević koji je rekao kako su Požežani nekada živjeli s rijekom u kojoj su se kupali na tri benta uz Orljavu na potezu od današnje obilaznice kroz Babin Vir i dalje nizvodno. Prisjetio se i odvojaka rijeke koji su pokretali mlinove uz Orljavu.

Uređenje korita

Damir Kovačević istaknuo je idealnu mogućnost da se upravo sada, kada je u Orljavi kroz grad svega 10 centimetara vode izvedu radovi čišćenja i uređenja korita koje je puno smeća te da se tako rijeka učini ljepšom.










Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Koje je vaše mišljenje o euru godinu dana nakon uvođenja?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI