U Kutjevu d.d. upustili se u eksperiment s eko vinima (video)

Berba cabernet sauvignona za eko vino
(FOTO: Vjeran Blašković)

29.09.2011. | Vjeran Blašković
Pregleda: 10872

Iznimni vinorodni lokaliteti Vinogorja Kutjevo daju grožđe svjetske kvalitete. Samo je nekolicina takvih vrhunskih lokacija u svijetu, a naša osunčana nizina omeđena Papukom i Krndijom na sjeveru pruža trsju uvjete kakve bi mnogi svjetski vinogradari i vinari željeli u svom okruženju.
 
Konvencionalna proizvodnja grožđa uz upotrebu kemijskih zaštitnih sredstava i umjetnih gnojiva nudi sigurnost proizvodnje, no grožđe iz ekološkog uzgoja daje mošt i vino koje se na tržištu sve više traži. Cijena proizvodnje eko vina i 30 je posto veća od vina dobivenog konvencionalnim načinom, no kako u takvoj proizvodnji grožđa i vina nema zaštitnih kemijskih sredstava, proizvođači su svjesni i spremni na rizik.

Kutjevo d.d., najveći hrvatski izvoznik vina, upustio se u priču sa ekološkim uzgojem grožđa i proizvodnjom eko vina. Tako je ova tvrtka predstavila i jedine uskoro i certificirane eko nasade grožđa u Vinogorju Kutjevu.
Eko vinograd u vlasništvu je OPG Maxim Moralić, a na površini nešto manjoj od 6 hektara nalaze se čokoti cabernet sauvignona, graševine i pinota crnog koji ovih dana daju prvi urod.

Vlasnik Kutjeva d.d. Enver Moralić kaže kako u Hrvatskoj potrošači nisu dovoljno educirani o eko vinima, da nema nekog posebnog interesa, no da je ekološka proizvodnja vina budućnost.


- Mnogi ljudi danas boluju od bolesti koje su uzrokovane pesticidima, mineralnim gnojivima i traže i hranu i vino iz organske proizvodnje, kaže Moralić dodajući kako je iznimno zadovoljan, čak iznenađen visokom kvalitetom grožđa iz eko vinograda.


Dozrijevanje eko vina Cabernet sauvignon trajat će barem tri godine, a prodaja će se usmjeriti prema osviještenim i educiranim potrošačima ekoloških vina.

U vinogradima Kutjeva d.d. u novije se vrijeme može vidjeti i stroj koji zamjenjuje ljude u berbi grožđa. Ne bi li oteli zaboravu tradiciju kako se grožđe nekada bralo, Kutjevo d.d. je u vinograd ovom prigodom pozvao tamburaše i folklorne skupine kako bi oživjeli i prikazali stare običaje berbe.

Pogledajte video prilog i fotogaleriju.






Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Koje je vaše mišljenje o euru godinu dana nakon uvođenja?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI