Pavelić: ¨Zašto miješaš politiku i branitelje?, Neferović: ¨Tražiš političku pozadinu i prostor za sebe¨

Krešimir Pavelić s potpisima predsjednika braniteljskih udruga
(FOTO: Tomislav Milanović)

29.02.2016. | Tomislav Milanović
Pregleda: 13983

Neugodno iznenađen, kako kaže, objedama i neistinama koje su iznesene na sjednici Gradskog vijeća od strane Ante Šolića (HDZ),  konferenciju za novinare organizirao je Krešimir Pavelić, predsjednik Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata grada Požege.

- Gospodine Šoliću, udruge branitelja proistekle iz Domovinskog rata ne bave se politikom nego poštuju svaku demokratski izabranu vlast i pokušavaju s njom surađivati. Ova vlast očekuje da će branitelji slijepo slušati i ne razmišljati svojom glavom ili će biti ucijenjeni oduzimanjem financijske potpore – rekao je Pavelić.

Kaže kako je žalosno da pukovnik Hrvatske vojske iznosi insinuacije o velikom trošenju novca braniteljskih udruga i pojedinih branitelja koji "samo sjede po birtijama".


- Pogledajte gdje sjede oni s velikim gradskim plaćama ili mislite da samo oni na to imaju pravo. Zar bi nam i odlazak na kavu zabranili ili je bitno gdje i s kim sjedimo. Koje vi to branitelje kako vi kažete "hranite kruhom", je li to neka prijeteća poruka braniteljima koji su temelj ovog društva – pita se Pavelić.


Još neugodnije ga iznenađuju reakcije i ponašanje gradonačelnika Vedrana Neferovića koji je rekao kako su branitelji falsificirali potpise predsjednika svih braniteljskih udruga za tumačenje Zakona o  pravima hrvatskih branitelja u zapošljavanju u javnim tvrtkama koje su poslali u Ministarstvo.

- Vedrane zašto cijelo vrijeme imaš potrebu miješati politiku i branitelje. Ja nisam član ni jedne političke stranke. Stvarao sam hrvatsku povijest i to ne možeš izbrisati. U pomanjkanju argumenata služiš se podmetanjima i neistinama. Tko je falsificirao potpise.  To je još jedna u nizu neistina. Zar branitelji ne smiju pitati zašto se ne provodi njihov zakon za prijem na rad u gradske tvrtke Tekija i Komunalac. Gdje su ti natječaji bili objavljeni. Koji su kriteriji i po kojem pravilniku je primljeno 40-ak novih djelatnika u gradske tvrtke. Kojih je to 65 posto branitelja? Dajte nam popise, objavite imena, ako ne mislite na uhljebe, koalicijske dogovore, rodbinske i ostale veze – rekao je Pavelić i pokazao listu potpisa predsjednika braniteljskih udruga.

Kaže kako je Neferovićev odnos prema braniteljima nekorektan i žalostan, a jedina šteta učinjena  hrvatskim braniteljima i njihovim obiteljima koji uzalud kucaju na razna vrata nadajući se pravdi i provedbi zakona.

- Mogu biti dopredsjednik Udruge dragovoljaca i veterana na državnoj razini koja je ujedno članica svjetske veteranske federacije. Možda bih trebao čekati poziv gradonačelnika da odstupim s mjesta predsjednika Udruge dragovoljaca i veterana za grad Požegu kao što je to napravio i s mojim mjestom predsjednika u Požeškom sportskom savezu - rekao je Pavelić.

Dodano u 15:50 sati

Na navode krešimira Pevelića odgovorio je gradonačelnik Vedran Neferović u dopisu kojeg prenosimo u cijelosti.

"Poštivanje Zakona o hrvatskim braniteljima i prava hrvatskih branitelja nisu bila niti će biti upitna kada je u pitanju ova gradska vlast i ja kao gradonačelnik. Gospodin Krešimir Pavelić je u dvostrukoj ulozi - kao koordinator udruga proisteklih iz Domovinskog rata saziva udruge, a nakon sastanka potpise čelnika udruga koristi u druge svrhe, o kojima im uopće ne spominje razloge zbog kojih ih je sazvao. U to smo se već više puta uvjerili, te u tim situacijama politizira, a poznato je da je navedeni gospodin u više navrata politički aktivno sudjelovao u životu grada Požege i tražio svoje skute prvo u HDZ-u, nakon toga u HSP-u pa onda pod pokroviteljstvom lokalnih mecena poput Vlade Zeca, SDP-a i Zdravka Ronka s kojim je na posljednjim izborima išao u kandidaturi za zamjenika gradonačelnika.

Jasno je da on u ovim slučajevima ne može pristupiti objektivno, isključivo kao hrvatski branitelj, već traži političku pozadinu i prostor za sebe. Poručujem mu da je pretjerao s tim svojim igrokazima i da mu, dok god sam gradonačelnik, neću dozvoliti manipulaciju javnosti i branitelja jer imamo itekako puno argumenata da pokažemo što smo sve kao gradska vlast napravili i što ćemo napraviti za hrvatske branitelje u ovom gradu", napisao je gradonačelnik Vedran Neferović.


Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Koje je vaše mišljenje o euru godinu dana nakon uvođenja?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI