Rijetke požeške knjige: Većina ih je iz antikvarijata, sa sajmova ili iz prašine požeških tavana

Vjekoslav Kramberger, kolekcionar starih knjiga
(FOTO: Tomislav Milanović)

26.11.2015. | Tomislav Milanović
Pregleda: 9649

Nakon što smo sreli Vjekoslava Krambergera jednog od posuditelja igračaka Gradskom muzeju Požega na izložbi Hlapić i Gita, saznali smo da on ima puno više od starih figurica Disneyevih figurica. Osim što se bavi starim odlikovanjima i numizmatikom, Vjekoslav posjeduje zbirku rijetkih požeških knjiga koje su tiskane prije 1945. godine. Taj hobi je počeo prije desetak godina kada je radio na knjizi "Zapisci i bilješke" Franje Cirakija. Kako su pisali Kempf, Peić, Ciraki i ostali, a i nepoznati požeški književni velikani mogli smo se uvjeriti iz prve ruke.






- Kroz Cirakijeve bilješke upoznavao sam se sa svim požeškim kulturnim djelatnicima koji su izdavali knjige u njegovo vrijeme. To mi je bilo interesantno jer sam se već tada bavio starinama. Zainteresirao sam se za to i počeo sam tražiti knjige po buvljacima. Većina ovih knjiga je iz antikvarijata, s raznoraznih sajmova po Hrvatskoj ili iz prašine požeških tavana. Nešto sam i naslijedio, a mnogo knjiga je iz Zagreba, Osijeka, Splita, čak iz manjih mjesta poput Šibenika, Dubrovnika, zatim Slovenije, Srbije, Mađarske i dalje. Iz Njemačke sam kupio Njemačko-hebrejski rječnik koji je izdao poznati požeški rabin Mojsije Margil, tiskan u Požegi 1906. godine, svakako jedna od rjeđih knjiga.






Vjekoslav nam je objasnio da je krajem 19. i početkom 20. stoljeća mnogo gradova imalo običaj razmjene knjiga. Književnici su "dilali" između sebe knjige ili imali svoje povjerenike putem kojih su slali određeni broj knjiga koji bi oni prodavali po gradu. Na taj način je pronalazio požeške knjige po drugim gradovima i inozemstvu i još uvijek ga antikvari zovu za novootkrivena izdanja. Izdvojio nam je neke od najzanimljivijih naslova.

- Najzanimljivije su knjige tiskane u Požegi u tiskari Miroslava Kraljevića, sredinom 19. Stoljeća. Posjedujem ih nekoliko. Tu su "Lenjinke" Požežanina Josipa Eugena Tomića tiskane u Požegi 1865. godine. Posjedujem sva izdanja "oca" požeške povijesti Kempfa, zatim Franje Cirakija gdje se posebno ističu njegove "Prve pjesme", tiskane 1871. godine. Zanimljiv naslov je "Lirika požeške mladosti" koju je izdao Logor muške ustaške mladeži u Požegi. To je zbirka pjesama koje su pisali požeški gimnazijalci među kojima je i Matko Peić. Nabavio sam posebni primjerak Kempfove monografije koju je posvetio književniku Slavku pl. Pejčiću. Imam i obiteljski primjerak Kempfove monografije, ali toliko sam ju čitao da sam ju "raskupusio" još u djetinjstvu – rekao je Vjekoslav.





Rekao nam je kako osim poznatih požeških pisaca i pjesnika ima i knjige "autora iz sjene" kao što su "Prvi glasi" Mirka Moslavačkog, knjigu, "Junaci požeške doline" autora iz Kostajnice i mnogih drugih.

- Nažalost knjige danas nisu dovoljno cijenjene zato što ljudi doznaju sve informacije s interneta. Stare knjige kupuju isključivo bibliofili. Čovjek ovakve knjige neće kupiti pa pročitati nego će ju uzeti i čuvati u svojoj zbirci, poput mene – rekao nam je Vjekoslav.





Uspoređujući svoju zbirku rijetkih požeških knjiga i zbirku Gradske knjižnice i čitaonice kaže da nije siguran tko je u vodstvu, ali da to nije natjecanje nego je uvijek voljan za suradnju. Knjižnica posjeduje svakako najzanimljiviju knjigu Possegane, Kanižlićevu Svetu Rožaliju s kraja 18. stoljeća, no ta knjiga mi je u više navrata bila ponuđena od zagrebačkih antikvara, ali ju nisam htio otkupiti. Jednom sam baš i uputio kolegu iz Zagreba na Gradsku knjižnicu u Požegi.

Osim požeških, Vjekoslav u svojoj biblioteci ima preko šest tisuća knjiga među kojima je mnoštvo prvotisaka poznatih hrvatskih pisaca i velika biblioteka izdanja Matice Hrvatske od početaka do Drugog svjetskog rata.







Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Koje je vaše mišljenje o euru godinu dana nakon uvođenja?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI