U školu bez asistenata. Šostar: Nadam se da će u ministarstvu uvidjeti da to nije realno

OŠ Dobriše Cesarića
(FOTO: Mario Nakić)

17.08.2015. | Lidija Galić
Pregleda: 6890

"Djeca s teškoćama školsku bi godinu mogla započeti bez pomoćnika u nastavi . Trenutačna situacija je nesigurna i neizvjesna, unatoč obećanjima Ministarstva obrazovanja, znanosti i sporta da će ove godine sve proteći u najboljem redu", ističe se u priopćenju za javnost iz Hrvatske zajednice županija.

Pojašnjavaju da je natječaj za pomoćnike u nastavi, čije su raspisivanje nadležna ministarstva najavljivala početkom svibnja, objavljen tek prije mjesec dana te da će se i ove godine najvjerojatnije ponoviti lanjski scenarij po kojem će djeca čak mjesec dana ići u školu bez pomoćnika u nastavi.

- Problem je nastao oko samog početka provedbe projekta jer je Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta odbacilo prijašnji stav da će sredstva za pomoćnike u nastavi biti ravnomjerno raspoređena po županijama što znači da svi osnivači škola međusobno konkuriraju za financijsku potporu. Tako će nijanse presuditi komu će se omogućiti sredstva za pomoćnike u nastavi i u kojem iznosu, a to ponovno vodi do toga da se svoj djeci s teškoćama neće moći pružiti nesmetan nastavak školovanja - tvrdi se dalje.


Da ne ide sve željenim tijekom potvrdio nam je i požeško-slavonski župan Alojz Tomašević.


- Znate u kakvom je stanju županijski proračun i upitno je hoćemo li moći isfinancirati nešto što nismo planirali - kaže župan.

- Aplicirali smo projekt prošli tjedan i prema novom natječaju svi gradovi i općine moraju ga sufinancirati s osam posto. Ukupno smo kandidirali 40 pomoćnika u nastavi za 43-oje djece, a ukupna vrijednost projekta je 1,6 milijuna kuna - rekao nam je Marko Šostar, pročelnik Upravnog odjela za EU integracije Grada Požege.

Kaže da će rezultatu natječaja biti objavljeni u listopadu, no da vjeruje kako učenici s poteškoćama neće prvih mjesec dana biti bez asistenata.

- Nadam se da će uvidjeti u ministarstvu da to nije realno ni provedivo na takav način. Natječaj je trebao biti raspisan puno ranije - smatra Šostar.


Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Jeste li zadovoljni rezultatima Izbora?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI