Stršljeni napadaju vinogradare: U jednom gnijezdu zna ih biti na tisuće

Kaptolački vatrogasci u noćnoj intervenciji
(FOTO: DVD Kaptol)

07.08.2015. | Filip Škrga
Pregleda: 8601

Sela podno Papuka sve više muku muče s najezdom stršljena. Najgora situacija je oko koliba ili vikendica smještenih uz njihove vinograde. Zbog opasnosti od uboda poljoprivrednici su sve više u strahu kad moraju raditi na zemlji pa se za pomoć obraćaju vatrogascima.

U DVD-u Kaptol potvrdili su nam da ih posljednjih tjedana gotovo svakog dana zovu mještani njihovog i susjednih sela koji ih traže da uklone opasna gnijezda. Jedno takvo snimili smo u vinogradima iznad Golog Brda gdje je i inače najgora situacija. Samo u posljednjih tjedan dana ondje su vatrogasci imali pet takvih intervencija. Kako je vidljivo na fotografijama iz jednog od vinograda gnijezdo koje prijeti poljoprivrednicima promjera je metar puta metar, a znalo ih se naći i većih.




– U jednom takvom gnijezdu može biti i nekoliko tisuća stršljena. Savjetujemo ljudima da ih ne pokušavaju sami uklanjati jer je to iznimno opasno. Radije neka zovu nas da izađemo na teren i uklonimo ih na siguran način. To se uvijek radi u večernjim satima – rekao nam je Josip Svoboda, zapovjednik DVD-a Kaptol. Osim u vikendicama gnijezda stršljena skidao je i u obiteljskim kućama. Prošle godine jedno takvo skidao je iz kuće u Doljanovcima.


– Najveće koje sam vidio bilo je u Komarovcima. U njemu ih je bilo na tisuće i nije mi bilo svejedno dok su mi letjeli oko glave. Većinom gnijezda grade na visokim mjestima, a najčešće pod krovovima. Dosad me srećom nikad nisu uboli – priča Svoboda.

Iako uklanjanje gnijezda nije u njihovom opisu posla ili nadležnosti dosad se nije dogodilo da su vatrogasci odbili poziv na takve intervencije. Da bi se zaštitio od eventualnih napada i uboda Svoboda je dao sašiti specijalno zaštitno odijelo.

– Radi se o odijelu sličnom pčelarskom samo što je ovo još malo pojačano. Dva odijela sam platio 700 kuna – ispričao nam je vatrogasac. I mještani Golog Brda svjedoče o problemima sa stršljenima. U posljednje vrijeme česti su napadi na mačke što prijašnjih godina nije bio slučaj.

– Kad sam došao autom do vikendice ugledao sam roj stršljena. Uplašio sam se i odmah okrenuo auto i vratio se kući – prisjetio se mještanin Golog Brda.



Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Jeste li zadovoljni rezultatima Izbora?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI