Kiša neumorno pada: ¨Ekipe su spremne. Bude li potrebno, žurno ćemo reagirati¨

Pavlovci poplava
(FOTO: Lidija Galić)

25.05.2015. | Lidija Galić
Pregleda: 13894

"Trenutačno stanje u vodotocima na području naše županije je zadovoljavajuće i nije doseglo pripremno stanje obrane od poplava, ali poučeni prijašnjim iskustvima poduzimaju se potrebne radnje kako bi najavljene oborinske vode zadržali u koritima rijeka i potoka", zaključak je s današnjeg sastanka užeg operativnog sastava Stožera za zaštitu i spašavanje Požeško-slavonske županije.

- Trenutačno situacija nije alarmantna. Vodostaj Orljave u Sloboštini je još uvijek ispod metra što je ohrabrujuće jer kada on dosegne razinu od dva metra situacija postaje vrlo ozbiljna. Nismo još uveli ni pripremne mjere zaštite od poplava, no spremni smo za intervencije. Ekipe licencirane tvrtke Presoflex gradnja su u pripremi, vreće su napunjene pijeskom i bude li potrebe možemo vrlo brzo reagirati – rekao nam je Ferdinand Troha, načelnik Stožera za zaštitu i spašavanje.

Trenutačno je, kaže, u obilasku terena na području Orljavca gdje kiša pada puno manje nego u Požegi.


- Nakon Orljavca obići ću područje Trenkova i Mihaljevaca jer su nam se to lani pokazale kao najkritičnije točke. Načelnik Općine Brestovac obići će Pavlovce kako bi se pripremili za eventualnu evakuaciju stoke gospodina Josipa Pančića koji je lani imao velikih problema prilikom izlijevanja Orljave – dodao je Troha.


Od sinoć je do jutros u šest sati na području Požege palo 25 litara kiše po četvornom metru, a u Kutjevu 16 litara.

Zabrinjavajuće je što se, kako doznajemo iz Hrvatskih voda, prognozira da će umjesto prvotno najavljenih 30 litara pasti oko 53 litre kiše po četvornom metru.

- Vjerujem da će vodotoci podnijeti toliku količinu vode te da nam se ipak neće ponoviti lanjski scenarij – zaključuje Troha.



Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Koje je vaše mišljenje o euru godinu dana nakon uvođenja?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI