Grad izdvaja milijun kuna za vatrogastvo: ¨Samo bi budala to radila badava¨

Franjo Rehak (u sredini), tajnik Vatrogasne zajednice Grada Požege
(FOTO: Facebook)

21.05.2015. | Lidija Galić
Pregleda: 10256

Gotovo milijun kuna Grad Požega godišnje izdvaja iz proračuna za vatrogastvo. 600 tisuća kuna se uplaćuje Vatrogasnoj zajednici Grada Požege u čijem su sastavu DVD Požega, DVD Gornji Emovci i Javna vatrogasna postrojba Grada Požege. Za rad Zajednice izdvaja se 96 tisuća, za DVD Gornji Emovci 15 tisuća, za DVD Požega 490 tisuća dok Javna vatrogasna postrojba ne dobiva ni lipe. Istovremeno DVD Požega lani nije imao nijednu vatrogasnu intervenciju dok ih je Javna vatrogasna postrojba imala oko 600. Zašto je tako pitali smo donedavnog predsjednika i tajnika Vatrogasne zajednice te ujedno i tajnika DVD-a Požega Franju Rehaka.

- Otkud sad to prosvjetljenje da mi postavljate takva pitanja? Financiramo dobrovoljno vatrogastvo i nismo dužni davati novac Javnoj vatrogasnoj postrojbi. Ona se financira iz državnog proračuna, dobivaju i novac od grada koji treba ići kroz Zajednicu, a ne ide. Neki koji imaju su nezaistni. Zašto se Grad boji taj novac dati JVP-u preko Zajednice? Što se oni možda boje da ćemo ga mi uzeti? - pita Rehak.

"Razmišljali smo da ih istjeramo"


-  Javna vatrogasna postrojba su naši podstanari, koriste naše prostorije i opremu i još su nezasitni i bune se. Ne plaćaju nam najamninu, već samo 80 tisuća kuna godišnje režije, a inače bi plaćali 500 tisuća. Hvala Bogu da bi nam trebali plaćati najamninu, pa mi smo vlasnici ovog objekta. Nisu imali ništa, a sad se ponašaju nekorektno, rugaju nam se i popuju nam. Razmišljali smo čak i da ih istjeramo, ali odustali smo jer radimo za dobrobit vatrogastva. Za koju godinu njihovi će kadrovi biti prestari i da nema nas ne bi imali podmladak koji mi u DVD-u obrazujemo - tvrdi Rehak.


Smatra da je uzrok svih problema u požeškom vatrogastvu uplitanje politike.

- Petljala se politika uvijek, ali jednom mora prestati. Nisam ja taj koji ih treba zaustaviti. To je orkestrirani napad na mene. Za funkciju tajnika Vatrogasne zajednice Grada Požege dobivam 1.200 kuna netto mjesečno, a za tajnika DVD-a Požega 2.200 kuna netto mjesečno. Ne znate Vi što tajnik u DVD-u radi. Pa ja izdam oko 700 računa godišnje za servis aparata, radim na Statutu, pripremam dokumente i član sam zapovjedništva. Mi smo malo poduzeće i ja sam u njemu kao tajnik alfa i omega. Samo bi budala to radila badava. Što se tiče sjednica točno je da smo plaćali 100 kuna za dolazak - pojašnjava Rehak. Dodaje da su imenovanjem Zdenka Mautnera za zapovjednika vatrogasne zajednice valjda zadovoljeni nečiji apetiti pa će biti bolje.

Mautner: "Vatrogasni dom je vlasništvo građana Požege"

- Bilo je sukoba prije šest-sedam godina i to smo rješavali. Sad je došao novi zapovjednik i on misli da mora biti glavni. Postoje pravila igre i to smo mu rekli. Rekli smo i gradonačelniku da ga korigira - zaključuje Rehak.

Zapovjednik Javne vatrogasne postrojbe te odnedavno i Vatrogasne zajednice Grada Požege Zdenko Mautner tvrdi, međutim, da su svi članovi JVP-a ujedno i članovi DVD-a te da su u jednakom omjeru "vlasnici" vtarogasnog doma kao i ostali članovi DVD-a Požega.

- Ne znam zašto netko misli da je to njegovo. Vatrogasni dom je vlasništvo svih građana Požege koji su za njegovu izgradnju izdvajali kroz poreze. Što se tiče kadrova u JVP, oni se biraju po Zakonu o vatrogastvu, a što se tiče novca Vatrogasna zajednica ga treba dati nositelju zaštite od požara, a to je Javna vatrogasna postrojba - tvrdi Mautner.

- Ja sam odgovorna osoba za operativu i ne znam otkud si Rehak koji je bio predsjednik daje za pravo da to komentira. Želim samo dobru suradnju na sliku i priliku ovog grada - zaključuje Mautner.

Budući da je Rehak za cijelu priču okrivio politiku komentar smo zatražili i od gradonačelnika Vedrana Neferovića.

- Svoju zakonsku obvezu za vatrogastvo izvršavamo. Budući da JVP  iz Vatrogasne zajednice Požege ne dobije ni kunu Grad za njihov rad izdvaja dodatnih 385 tisuća kuna. Kud se do sada trošio novac iz Vatrogasne zajednice, ne znamo, ali činjenica je da su pojedinci radili što su htjeli. Bojim se da je do sada bila samovolja u Vatrogasnoj zajednici i taj odnos mora ubuduće biti korektniji i sredstva se pravednije raspodijeliti. Nismo protiv DVD-a i naravno da treba postojati, ali nositelj zaštite od požara je JVP i novac iz Vatrogasne zajednice Grada treba ići i za njihov rad. Tražit ćemo da se na Gradskom vijeću podnese financijsko izvješće Vatrogasne zajednice Grada Požege - rekao nam je Neferović.



Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Koje je vaše mišljenje o euru godinu dana nakon uvođenja?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI