Forenzika u brestovačkoj školi: ¨U stvarnosti je drukčije nego u serijama¨

Forenzičari se predstavili brestovačkim osnovnoškolcima
(FOTO: Aleksandar Grlić)

23.01.2015. | Aleksandar Grlić
Pregleda: 12669

Učenici Osnovne škole Dragutina Lermana u Brestovcu danas su mogli iz prve ruke saznati kako radi "hrvatski CSI". Zdenko Mindum, Mario Mikulić, Adela Makar i Daniela Dekanić, vještaci Centra za forenzična ispitivanja istraživanja i vještačenja "Ivan Vučetić" su ih upoznali s daktiloskopijom, balistikom, traseologijom te biološkim i toksikološkom istragama koje rade toliko dobro da se njihov centar nalazi među pet najboljih u Europi.



- Prekrasno je raditi ovaj posao, mnoge stvari saznate iz dana u dan. Međutim, ako se uspoređujete sa serijama, moram priznati da to izgleda puno drugačije. Tamo svi sve mogu napraviti u kratkom vremenu - tvrdi Adela Makar, vještakinja za biološka vještačenja.







- U realnosti je to malo dulje i napornije. Ponekad se nađemo i pred stvarima koje ne možemo riješiti. Većina djelatnika centra nije završila specijalizirani fakultet. U novije doba postoji forenzički fakultet u Splitu. Međutim, forenzičar postajete iskustvom, ni nakon završenog forenzičkog fakulteta niste vještak. Iskustvo i godine rada su jedini način na koji možete postati forenzičar jer se metode analiza iz dana u dan mijenjaju i usavršavaju. Morate konstantno biti ukorak s novom tehnologijom. Prvi cilj predavanja je prevencija nasilja među djecom, međutim svakako ih želimo upoznati s mogućnostima i možda se rodi jedan novi forenzičar - dodaje Makar.



Učenicima je predavanje bilo pun pogodak, ali najbolje je došlo poslije. Forenzičari su im pokazali pribor koji koriste pri izuzimanju dokaza, post mortem kovčeg, a djeca su mogla i uzeti svoje otiske prstiju i ponijeti ih kućama za uspomenu. Tomislav i Ivan, koji su dobili forenzičarska odijela, podijelili su s nama svoje dojmove.



- Predavanje je bilo vrlo dobro i zanimljivo. Najzanimljivije mi je bilo kad su govorili o drogama. Naučili smo da ih ne smijemo koristiti. Dobio sam priliku da se obučem kako forenzičar, a sad ću uzeti i svoje otiske prstiju - ispričao nam je Tomislav Treskanica, učenik sedmog razreda.



- Posebno mi se svidio dio predavanja koji govori o oružju i barutu. Naučio sam kako se činjenica da je netko pucao iz vatrenog oružja više ne traži pomoću tragova baruta, odnosno nitrata, već pomoću GSR metode. Bilo mi je zanimljivo i predavanje o drogama, naučili smo njihove nove nazive. Volio bih biti forenzičar, samo da ne moram nositi ovo odijelo. Biti forenzičar je zanimljivo jer uvijek imaš neke nove izazove i radiš uvijek nešto zanimljivo. Ovo je svakako jedno od najzanimljivijih predavanja koje smo ikad imali u školi. Bilo bi dobro kad bi se neka slična predavanja organizirala i za druga zanimljiva zanimanja - kaže pak Ivan Protić, učenik osmog razreda.



Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Jeste li zadovoljni rezultatima Izbora?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI