¨Bila je to igra živaca, pobijedili smo u zadnjim satima natjecanja¨

Dalibor Banaj i Hrvoje Jakopčević svjestki su prvaci u pecanju
(FOTO: Facebook)

29.09.2014. | Lidija Galić
Pregleda: 28981

Hrvoje Jakopčević i Dalibor Banaj svjetski su prvaci u lovu na šarane. Za ovo su se prestižno mjesto izborili na natjecanju održanom na jezeru u talijanskom gradiću Pietrafitta. Sudjelovalo je 72 ekipe iz 24 reprezentacije. Hrvatska je odnijela ukupnu pobjedu, a pojedinačno je zlato pripalo našim sugrađanima.

- Pecalo se 72 sata bez prestanka. Gotovo uopće nismo spavali. Noću, kad je riba lošije riba grizla, naizmjence bi se odmorili po sat-dva u ležaljci. Bilo je jako naporno, ali kad smo stali na postolje sve smo brzo zaboravili - prepričava Hrvoje Jakopćević. Bodovala se ukupna kilaža ulovljenih šarana i amura.

- U obzir dolaze samo ribe iznad kilogram i pol i tko tijekom 72 sata ulovi najveću kilažu taj je pobjednik u svom sektoru. Mi smo ulovili 143 kilograma dok su sljedeći iza nas ulovili oko 120 kilograma - pojašnjava Hrvoje.


Za ovo se natjecanje pripremao nekoliko mjeseci.


- Trčao sam i dizao utege. Fizička sprema je itekako važna jer, primjerice, na natjecanju smo imali dva hranilišta na udaljenosti od 120 i 155 metara gdje smo s obale zabacivali štapove i hranili ribu tijekom ta tri dana. Hranu smo bacali često i to je stvarno teško za izdržati. Ipak, najvažnije u svemu je biti psihički spreman. Stalno gledaš ekipe s kojima se natječeš, ideš gore-dole u plasmanu, bilo je stvarno napeto. Uspjeli smo prestići protivnike tek zadnje jutro - dodaje.



Uz Hrvatsku, koja je najuspješnija nacija u lovu na šarane, favoriti su bili Južnoafrikanci koji imaju jaku financijsku potporu te Englezi. Hrvoje i Dalibor ribolovom se bave od malih nogu, ali su četiri godine u natjecateljskom rangu i reprezentaciji.

- Još uvijek se dojmovi nisu slegli. Sve se nekako složilo. Na dosadašnjim nam je natjecanjima uvijek malo falilo. Sad se konačno sve posložilo i osvojili smo ekipno i pojedinačno zlato. Kad staneš pred sve te ljude iz cijelog svijeta, osjećaj je predobar - sretan je Dalibor Banaj.

Najnapetije je bilo u samoj završnici kad su se za pobjedu borile tri ekipe.

- Izvlačili smo ribu za ribom. Kad smo shvatili da smo blizu zlata uslijedilo je najdužih nekoliko sati u životu. Logistika je pratila situaciju u protivničkim boksovima i dojavljivali su nam tko je koliko ulovio. Igra živaca u pravom smislu riječi. Presudilo je svega nekoliko riba - prisjeća se.



Obojica kažu da su imali odličnu logistiku koja im je pripremala i donosila hranu. U rezervi su imali i trojicu ribiča iz Lipika: Davora Jandrokovića, Zorana Kolbabu i Marija Fidera, no uspjeli su izdržati sve napore tako da nisu morali uskakati.



Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Koje je vaše mišljenje o euru godinu dana nakon uvođenja?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI