Upitno održavanje lipičkog streetballa: Igrat će samo amateri

Ivan Pušćenik, organizator turnira
(FOTO: Mario Barać)

30.06.2014. | Mario Barać
Pregleda: 4581

Tradicionalni noćni turnir u uličnoj košarci Streetball Lipik je već godinama jedna od najznačajnijih ljetnih manifestacija u Lipiku. No, održavanje 16. po redu turnira je upitno, otkrio nam je Ivan Pušćenik, idejni začetnik turnira i njegov dugogodišnji organizator.

- Godinama je turnir organizirala Udruga Inora koja je okupljala uglavnom mlade Lipičane i Pakračane koji su sami organizirali sadržaje i tako popunjavali praznine u društvenoj ponudi. S vremenom je došlo do osipanja te ekipe pa smo ove godine udrugu i formalno ugasili. Zato je organiziranje ovogodišnjeg turnira na dosadašnji način upitno. Problem je i što ove godine nisam imao vremena lobirati za termin odigravanja lipičkog turnira i uvrštavanja u službeni kalendar natjecanja - tvrdi Pušćenik.

Smatra da su u proteklih 15 godina dosegnuli visok stupanj kvalitete u organizaciji ispod kojega ne žele ići. - Da bi se ta kvaliteta održala ili čak podigla na viši nivo, potrebno je jako puno truda, volje, vremena, angažmana, a kod nas nekolicine, koji smo godinama u organizaciji došlo je do zasićenja. To je razumljivo. Teško je očekivati da i nakon 15 godina održavanja tako kvalitetnog događanja za Lipik, ali i širu okolicu, organizacija i dalje počiva na entuzijazmu pojedinaca. Lani smo imali problema s nekim naizgled jednostavnim stvarima, kao što je organizacija zapisničkog stola, ali to je razumljivo jer mnogi imaju svoje privatne poslovne ili obiteljske obaveze.


- Ono što ćemo ove godine organizacijski moći napraviti je održavanje vjerojatno jednodnevnog amaterskog turnira. Bit će to turnir samo za lokalne haklere i na taj ćemo se način simbolično vratiti korijenima, odnosno na početak kada smo prije 16 godina organizirali prvi turnir - najavljuje Pušćenik.


Ističe također kako je ponosan što je lipički turnir vjerojatno najdugovječniji takav turnir u Hrvatskoj, a među prvima je uveo FIBA 3x3 pravila igre. Proteklih godina su na turniru nastupale ekipe iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Slovenije. Snagu lipičkog turnira ilustrira podatak da je slovenska ekipa, koja je u Lipiku lani osvojila 3. mjesto, kasnije u Istanbulu osvojila titulu svjetskih prvaka pobijedivši na finalnom turniru Svjetske serije (Fiba World Tour). Zahvaljujući ovom turniru igralište Dječjeg doma u Lipiku je na karti svjetskog streetballa.



Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Jeste li zadovoljni rezultatima Izbora?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI