Nikola Radmirović ima novu ideju: Pogledajte što je sada smislio (video)

Megalodon - ilustracija
(FOTO: Artwork by N. Radmirović)

18.06.2014. | Mario Nakić
Pregleda: 12639

Požeški umjetnik i vizionar Nikola Radmirović ne odmara, već nastavlja s pripremama i realizacijom novih ideja vezanih za turističku i kulturnu promidžbu požeškoga kraja. Nakon Požeškog obeliska, koji je službeno predstavljen u Gradskom muzeju, te projekta "I Love PŽ", Nikola je pripremio idejni projekt "Megalodon". Riječ je o promidžbi prapovijesne baštine ovog dijela Slavonije koja uključuje Panonsko more i život kakav je tada ovdje postojao.


Nikola Radmirović
- Papukom, koji je tada bio otok, u to su vrijeme lutali golemi nosorozi. Ti ogromni nosorozi danas su izumrla vrsta, no predstavljaju važnu kariku u evolucijskom lancu jer upućuju na činjenicu da je na obalama Panonskog mora vladala klima slična suptropskoj, kakva je danas prisutna na obalama sjeverne Afrike.


- Osim nosoroga, tu su živjele i divovske bijele psine ili megalodoni. To je nekadašnja vrsta morskog psa koji je živio prije 25 milijuna godina, a izumro prije oko 1,5 milijuna godina. O njemu se govori kao o pretku velike bijele psine. Megalodonu (megalodon = veliki zub) su stručnjaci prema veličini zuba pokušali odrediti veličinu i mišljenja su da je ona bila negdje od 15 metara (3,5 tona) pa do četrdesetak metara. Najveća moguća težina megalodona procijenjena je na oko 48-53 tone veličine od 20 ili više metara - pojašnjava Nikola.Upravo prema obliku megalodonovog zuba Radmirović je zamislio i oblik velikog objekta, zgrade koja bi služila kao moderni interaktivni muzej Papuka kakav je nekoć bio.- Megalodon Pannonian Papuk Park je zamišljen kao edukacijski objekt Panonskog mora, prvi takve tematike na svijetu. Ispred objekta je i skulptura AMONIT Monophyllites sphaerophyllus, fosil od prije 240 mil. godina. U unutrašnjosti Megalodona nalazi se replika divovske bijele psine u prirodnoj veličini. Sama unutrašnjost zgrade prilagođena je za stalnu postavu eksponata i replika tematike vezane za Panonsko more i Papuk općenito. 3D kino prikazuje svijet prije 17 milijuna godina u kojem su živjele zastrašujuće morske zvijeri i danas izumrla vrsta divovskog morskog psa dvostruko veća od bijele morske psine. Hologramske projekcije lovaca na mamute oživljavaju svijet logora koje su ovdje, prije nekih 12 tisuća godina, podigli lovci na mamute i bizone. Megalodon uz 3D kino ima i restoran, konferencijski prostor, igraonicu i suvenirnicu - ustvrdio je Nikola koji svoj projekt planira preporučiti Gradu Požegi za Strategiju razvoja. Napominje kako bi njegov objekt služio razvoju znanosti, promidžbi turizma i Parka prirode Papuk, a bio bi zanimljiv i školskim ekskurzijama.Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Idete li ove godine na ljetovanje?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI