Mladi pčelari: Uz rad i ulaganje, priliku vide i u projektu VUP-a

Anita Nekić i Hrvoje Dundović Antolić
(FOTO: Aleksandar Grlić)

19.11.2013. | Aleksandar Grlić
Pregleda: 10848

"Imam 28 godina, a šest godina sam već nezaposlen. Pčelama sam se počeo baviti prije dvije godine, a prije godinu i pol sam nabavio prve pčele. Sam sam proizvodio košnice u svojoj stolarskoj radionici, tako da jako malo opreme kupujem osim vrcaljki. Krenuo sam sa četiri pčelinje zajednice, trenutno ih imam pet, ali planiram na proljeće proširiti se na 10 zajednica. Volio bih od toga jednoga dana i živjeti, vidim se u tome, mislim da bih mogao širiti taj posao. Inače sam iz Požege pa ih držim kod jednog gospodina, starijeg pčelara iz Završja koji mi pomaže" - priča je to Hrvoja Dundovića Antolića koji je došao na predstavljanje projekta Veleučilišta u Požegi "The Bee Incubator".

U projektu Veleučilišta u Požegi i Veleučilišta Marko Marulić iz Knina će 20 nezaposlenih osoba starijih od 24 godine besplatno proći pčelarsku edukaciju. Kroz 120 sati teorije podučit će se tehnologiji pčelarenja i upravljanju poslovanjem nakon koje će odraditi praksu, a najbolji među njima dobiti će na poklon i svoje prve pčelinje zajednice. Projekt je samoodrživ jer će oni koji zasluže pčelinje zajednice dio vratiti Veleučilištu kad dođu do njih 80. VUP želi primijeniti naučeno i u sličnim projektima. Partneri su i pčelari iz udruge "Zlatna Dolina" koji su prisustvovali potpisivanju sporazuma između veleučilišta u Požegi i Kninu.




- Natječaj u kojem će se odabrati 10 muških i 10 ženskih kandidata će biti raspisan za mjesec dana, što ćemo objaviti u lokalnim medijima. Najvažnije je što će oni koje odaberemo na natječaju dobiti "kruh u ruke", neće više biti nezaposleni nego će voditi vlastiti posao. Sudionicima će biti podmireni i putni troškovi. Uz edukaciju planirana su i dva studijska putovanja: jedno u Dardu kod jednog od najvećih uzgajivača pčelinjih matica u Hrvatskoj, a drugo u Murciju u Španjolskoj na EurBee pčelarsku konferenciju - pojašnjava Robert Idlbek, dekan VUP-a.


Neki zainteresirani pčele već imaju, ali im je najvažnije znanje.

- Vidim odličnu priliku za nadograditi i steći znanje u pčelarstvu koje kasnije mogu usavršiti kroz rad, samo treba upasti. Dobro je i što se najuspješniji budući pčelari nagrađuju. Najvažnije mi je ipak znanje, a ja si lako steknem sve što mi treba s njime - kaže Hrvoje.

- Ove zime sam krenula učiti kod pčelara s više iskustva. Kupila sam 10 zajednica i krenula polako. Sada ih imam 19 i jako sam sretna. Jedna zajednica me je koštala 900 kuna, a do kapitala sam došla radom na svojoj farmi. Nije bilo jednostavno, ali kad imaš volje onda nađeš novac. Ukoliko budem primljena očekujem jako puno od ovog projekta. Očekujem proširiti svoja gledišta jer danas bez znanja ne možeš ništa. Nadam se da ću "upasti". Pčelarstvo je moj životni poziv - ispričala nam je Anita Nekić iz Mokreša.



Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Jeste li zadovoljni rezultatima Izbora?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI