SDP: Županija treba podijeliti otkaze ili smanjiti plaće

Dijana Tomić Šain, Domagoj Soukup i Vicko Njavro
(FOTO: Lidija Galić)

01.10.2013. | Lidija Galić
Pregleda: 14488

Ako Županija mora poštivati nalaz državne revizije, onda trebaju ili podijeliti otkaze ili smanjiti plaće, tvrdi SDP-ovac Vicko Njavro. To potkrepljuje nalazom državne revizije za 2012. godinu koja je dala uvjetno mišljenje zbog prekomjernog trošenja novca za plaće zaposlenika Županije. Njavro tvrdi da je taj iznos 50 posto veći od dozvoljenog.

Podižu kaznenu prijavu protiv župana

- Radi stabilnosti županije tražimo hitan nadzor Ministarstava uprave i financija kako bi se ovakav način trošenja novca zaustavio. Očito je da su se ta sredstva kao i sredstva pomoći RH krivo usmjeravala i zato zahtijevamo njihovu reviziju - najavio je Vicko Njavro daljnje poteze kluba vijećnika SDP-HSU.


Da su sredstva iz državne pomoći trošena nenamjenski ustvrdio je i Domagoj Soukup, predsjednik kluba vijećnika SDP-HSU u županijskoj Skupštini. Zbog toga će, kaže, podnijeti kaznenu prijavu po nalazu državne revizije za 2012. godinu protiv odgovorne osobe, odnosno župana.


- Ako se ovako nastavi, država će nam s pravom uskratiti sve vrste pomoći - zaključio je Soukup.

SDP-ov gradski vijećnik Ivan Čolak komentirajući rad Gradskoga vijeća rekao je da se na protekle dvije sjednice raspravljalo o plaćama i naknadama, a o tome će biti riječi i na trećoj. Za vrijeme bivše vlasti o tim se temama u četiri godine raspravljalo samo dvaput, i to kada se radilo o promjeni zakona.

Tomić Šain opet po Smolčiću

SDP-ova gradska vijećnica Dijana Tomić Šain ponovno se obrušila na predsjednika Gradskog vijeća Ninu Smolčića.

- Nino Smolčić najbolje je plaćeni HDZ-ov volonter. Tvrdim to zato što na sjednicama Gradskog vijeća predlaže i donosi odluke koje nisu zakonite. Tako je na prošloj sjednici predložio odluku da se zamjeniku gradonačelnika koji je volonter obračuna naknada čak 17,5 posto veća nego što to propisuje zakon. Čini mi se da su gradski oci smatrali kako je jedino ispravno i zakonito da im se plaće i naknade odrede u što većem zakonskom iznosu, a nekima je izgleda bilo potrebno i više od toga - rekla je Tomić Šain. Smatra da je sve to odraz bahatosti aktualne gradske vlasti.

Prema njezinim navodima plaća gradonačelnika Požege Vedrana Neferovića u brutto iznosu je minimalno 26.932 kune. Brutto iznos plaće dogradonačelnika Marija Pilona je 22.916 kuna, dok zamjenik gradonačelnika Darko Puljašić, koji tu dužnost obnaša volonterski, prima za to naknadu u iznosu od 13.466 kuna brutto. Taj bi iznos trebao biti dvije tisuće kuna manji, tvrdi Dijana Tomić Šain te pojašnjava da se prema zakonu iz 2010. godine koji se do danas nije mijenjao, zamjeniku gradonačelnika volonteru naknada obračunava u 50-postotnom iznosu plaće zamjenika gradonačelnika koji je zaposlen, a ne gradonačelnika kako to tvrde u gradskoj upravi. Od pročelnice Upravnog odjela za samoupravu Ljiljane Bilen doznajemo da je Grad Požega u svezi tumačenja Zakona o plaćama u lokalnoj i područnoj samoupravi zatražio pismeno tumačenje Ministarstva uprave RH.
 


Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Koje je vaše mišljenje o euru godinu dana nakon uvođenja?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI