Jakopović: Još uvijek vraćamo dugove iz prošlosti

Željko Jakopović
(FOTO: Mario Nakić)

18.05.2011. | Mario Nakić
Pregleda: 8573

- Vjerujem da će se gospodarska situacija u našoj županiji poboljšati, samo je pitanje kako brzo će do toga doći. Ovdje je poljoprivreda najzastupljenija gospodarska grana, a ona je najpogođenija uvozom i vanjskim utjecajima, rekao je Željko Jakopović, požeško-slavonski dožupan za gospodarstvo, komentirajući pad naše županije na ljestvici regionalne konkurentnosti u RH s pretposljednjeg na posljednje mjesto.

- Znam da političari često vole prikazati stvari ljepše nego što one možda jesu, ali ja sam objektivan i realan, rekao je.

Dožupan je kazao kako je svjestan situacije, a razlozi su jako kompleksni, dok se procvat gospodarstva ne može očekivati brzo. Naveo je neke od ključnih slabosti ovoga kraja: slaba educiranost stanovništva, infrastruktura i nedovoljno želje za poduzetništvom.


- Prema popisu stanovništva iz 2001. godine, imali smo samo oko 3 posto visokoobrazovanih, a bojim se da je sada taj postotak još manji. Osim toga, treba vidjeti koliko uopće imamo sposobnih za poduzetništvo, koliko ima onih koji su željni ući u to.


- Tijekom zadnjih par godina, uspjeli smo povući milijune kuna iz raznih fondova i državnih tvrtki, za infrastrukturne i druge projekte u županiji. Međutim, to u odnosu na naše potrebe nije dovoljno. Nažalost, nismo privukli nijednog većeg ulagača i to je najveći minus. Treba vidjeti zašto ulagači biraju druge krajeve, možda je to zbog nedovoljne infrastrukture. Borimo se stoga već dugo da se izgradi brza cesta do autoputa, tvrdi Jakopović.

Dožupan je naglasio kako su na rezultate konkurentnosti utjecali naši problemi iz prošlosti.
- Županija je barem 10 godina bila sustavno financijski uništavana, tako da mi danas nemamo ni približno dovoljno vlastitih sredstava za realizaciju svega što bismo željeli i trebali učiniti, kako bismo pomogli gospodarstvu, ustvrdio je.


Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Koje je vaše mišljenje o euru godinu dana nakon uvođenja?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI