Obrtnička škola se modernizira prema zahtjevima tržišta

Predstavnici Obrtničke škole razmijenili su iskustva sa sličnim školama u Europi. Fotografija iz Stockholma
(FOTO: Obrtnička škola Požega)

22.04.2013. | Domagoj Katić
Pregleda: 9854

Kontinuirano usavršavanje i obrazovanje temelj su lakšeg pronalaska radnog mjesta. Upravo iz tih razloga Obrtnička škola u Požegi provodi projekt u sklopu IPA fonda vrijedan preko milijun kuna. Ovo je prva takva potpora jednoj tekstilnoj školi kojom će škola izvršiti modernizaciju programa, a prema zahtjevima gospodarstva.

- Ovim projektom hvatamo vlak s obrazovanjem na zapadu i postajemo jedna od vodećih tekstilnih škola u Hrvatskoj s najsuvremenijom opremom i kvalitetno educiranim kadrom. Želimo zadržati pametni i skuplji dio proizvodnje, a to je dizajn i konstrukcija, te osposobiti naše učenike za europsko tržište - kaže Iva Šnajder, ravnateljica Obrtničke škole.




S obzirom da je danas tekstil rad za računalom, dizajn i konstrukcija, nova oprema uključuje ploter za ispis krojeva u prirodnoj veličini, digitalizator, 15 specijaliziranih prijenosnih računala za rad te najsuvremeniji program za dizajn i 3D konstrukciju.




- Naši učenici provedbom ovog projekta dobivaju najsuvremenije obrazovanje u Europi te će tim znanjem moći konkurirati na bolje plaćenim radnim mjestima jer nemaju svi mogućnost ovakvog obrazovanja - ustvrdila je Dijana Ferković, menadžerica projekta.



U sklopu projekta nastavnici s priznatim stručnjacima u području tekstila u Hrvatskoj izrađuju novi kurikulum koji uključuje CAD programe za razvoj proizvoda. Program će biti implementiran od početka iduće godine kroz dodatnu nastavu za učenike.



- U sklopu projekta posjetili smo Mađarsku i Švedsku, te smo na tekstilnoj akademiji i još četiri škole imali priliku upoznati njihov obrazovni sustav i način rada - kaže profesorica Sanja Špehar uz napomenu kako je za uspjeh projekta potreban doprinos cijelog tima ljudi.







Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Koje je vaše mišljenje o euru godinu dana nakon uvođenja?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI