Prometna patrola: Ovako se ne vozi u kružnom toku! (foto)

Česti prekršaji u kružnom toku kod Orljavske ulice
(FOTO: Aleksandar Grlić)

06.03.2013. | Aleksandar Grlić
Pregleda: 17498

Kružni tokovi imaju mnoštvo prednosti nad klasičnim križanjima, od povećanja protočnosti do sigurnije vožnje, no glavni čimbenik sigurnosti je prometna kultura. Mnogi čitatelji iz Požege javili su se u redakciju 034portala nezadovoljni ponašanjem nekih vozača u kružnim tokovima.

U člancima smo već pisali o brojnim nesrećama i prekršajima na ovim inače sigurnim dijelovima prometne infrastrukture. Dobili smo dojavu čitatelja o neobičnom parkiranju na kružnom toku, pisalo se o sudarima sa prometnim znakovima, nepropisnom ulasku s lijeve strane u kružni tok, nalijetanju na pješakinju te oduzimanju prednosti vozilima u kružnom toku.

Jedno zajedničko svim tim nesrećama je neprilagođena brzina i neobaziranje na druge sudionike u prometu. Testirali smo kako se vozači ponašaju na kružnom toku na raskrižju ulica Matice Hrvatske, Josipa Eugena Tomića, Orljavske i Sv. Roka. Kako su se ponašali možete se uvjeriti iz priloženih fotografija.







Pri izlasku iz kružnog toka u Orljavskoj ulici više od pola vozača zbog brzine prelazi na lijevu stranu ceste, a mnogi ne staju na pješačkom prijelazu. Uključivanje u kružni tok je mnogima isto problematično, pa u žurbi ne propuštaju vozila koja su već u kružnom toku. Na kružnom toku kod pošte u je puno manje takvih situacija, jer postoje fizičke prepreke na ulasku u kružni tok, pa je bez oštećenja vozila nemoguće prijeći na drugu stranu, no na kružnom tokovima u Njemačkoj ulici, zbog konfiguracije terena i suženog kolnika, takve pregrade također nisu postavljene, pa postoji velika mogućnost ulaska ili izlaska u kružni tok s krive lijeve strane ceste.







Samo registrirani članovi mogu ocjenjivati i komentirati članke. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.

ANKETA
Jeste li zadovoljni rezultatima Izbora?
Kliknite na opciju za koju želite glasati.
Oglašavajte se na 034 portalu jer:
više od 300.000 korisnika mjesečno
više od 2 milijuna otvaranja stranica svakog mjeseca
Pročitaj više

IMPRESSUMUVJETI KORIŠTENJAPRAVILA PRIVATNOSTI